PRODUKSJON

Væskekjøling sparer plass

Vaasa: Den finske produsenten Vacon opplever en sterk økning i etterspørselen.

Vacon har spesialisert seg på frekvensomformere. Produktene spenner over nær sagt alle anvendelser fra styring av 100 W viftemotorer til 2.000.000 W skipstrustere.

- Produktene skiller seg ut ved at de er modulære og fritt programmerbare. Dette synes å passe bra for norske forhold, hvor industrien bærer preg av spesialisering og krav til fleksibilitet, sier daglig leder Per Halvor Rønningen i Vacon AS. Selskapet ble etablert som det tiende datterselskapet til Vacon PLC i 2002 og er nabo til Holmestrand jernbanestasjon.

Store fordeler

Den nye NX-serien frekvensomformere bygges for både væskekjøling og luftkjøling, den eneste forskjellen er kjøling av kraftelektronikken. Likeretter og vekselretter bygges på hver sin side av en aluminiumskloss med vannkanaler i. Kjølekappen omslutter også glattekondensatorene. Dermed reduseres volumet av frekvensomformeren med 80 prosent av en luftkjølt.

Fordelene er store når plassen er begrenset, slik som på skip og offshoreinstallasjoner. Om bord er det som oftest kjølevannskretser som kan benyttes til kjøling av frekvensomformerne. Det kan også være tilfellet for pumpestasjoner, hvor det er god tilgang på vann.

Med tette kapslinger og lukket kjølekrets kan frekvensomformerne plasseres i omgivelser med ekstrem varme eller neddykket under vann. Dette er mulig siden 98 prosent av effekttapet avgis til kjølevæsken.

For å unngå lekkasjer og kondensdannelse stilles det krav til utforming av kjølekrets. Vannet må ha en kontrollert temperatur på ca. 30 oC. Væsketilkobling skjer med spesielle dryppsikre kuplinger i bunnen av frekvensomformeren. Væsken sirkulerer ved hjelp av en liten sirkulasjonspumpe, som kan dupliseres som ekstra sikkerhet. Sjøvann, olje, glykol eller andre væsker som ikke angriper aluminium, kan også benyttes som kjølemedium.

- På et anlegg i Nordsjøen hvor frekvensomformeren ble montert på havbunnen, ble hydraulikkolje valgt fordi den var lettest tilgjengelig, sier Rønningen.

For større effekter bygges systemet av moduler bestående av nettforsyning, vekselrettere og eventuelt bremsemoduler. Konseptet kan også eliminere harmoniske forstyrrelser ved å benytte en aktiv likeretter.

Vekst

Vacon-konsernet feiret i fjor 10 år med gjennomsnittelig årlig vekst på 25 prosent. I fjor hvor de fleste stagnerte eller gikk tilbake, hadde konsernet en vekst på 20 prosent. Datterselskap nummer 11 er under etablering i Kina. Her vil det også etter hvert blir produksjon siden de har inngått produksjonsavtale med det kinesiske selskapet Scanfil Plc.

- Dette er et viktig steg fremover, sier salgssjef Heikki Hiltunen.

Historien til Vacon Plc startet i 1993 da en gruppe på 13 nøkkelansatte i ABBs anlegg for frekvensomformere i Vaasa (tidligere Oy Strömberg Ab) ikke ville være med til Helsinki, der ABB skulle samordne virksomheten for sine frekvensomformere. Dermed dannet de 13 Vasa Control Oy.

Det kunne gått galt fordi de var på randen av konkurs, men de fikk berget seg over kneika og deres første produkt, Vacon CX, ble en suksess ved lanseringen i 1995. Høsten 2000 ble det første produktet i andre generasjon frekvensomformerne, Vacon NX, lansert.

I 1997 signerte de sin første OEM-kontrakt med KCI Konecranes International. Samme år signerte de også kontrakt med Honeywell som selger frekvensomformere under sitt eget navn, men som produseres av Vacon. I mai 2002 signerte de nok en gang en OEM-kontrakt, da med Rockwell Automation.

Med sine rundt 450 ansatte er selskapet fullt ut konsentrert om utvikling og produksjon av frekvensomformere. Nye produkter lanseres på rekke og rad. Det gjør at norske Vacon satser friskt og budsjetterer med 45 prosent vekst i år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.