NYHETER_BYGG

Værvarselet styrer inneklimaet

1. juni 2001 - 07:15

Forsøkene konkluderte med at værvarslingssystemene reduserte oppvarmings- og kjøælekostnadene med rundt 10 prosent, eller rundt fem svenske kroner pr. kvadratmeter. Det er det svenske meteorologoske og hydrologiske instituttet (SMHI) og utstyrsleverandøren Honeywell Inucontrol AB som har stått bak undersøkelsen, som er gjort flere seder i Sverige.

Konvensjonell, statisk teknikk

Et tradisjonelt klimastyringsanlegg bruker statiske teknikker for å kontrollere temperaturen inne i bygninger. Utetemperaturen bestemmer om anlegget skal varme oppe eller kjøle ned, og hvor stor effekt som skal settes inn for å oppnå ønsket resultat. Resultatet ved fluktuasjoner i uteklimaet er ofte at også inneklimaet varierer.

I prosjektet ble en del av klimaanleggene forsøksbygningene også forsynt med 3–5 dagers værvarsel fra SMHI. Systemene kunne dermed lettere forutsi om hvor nødvendig det var med for eksempel oppvarming om natten, og nedkjøling om dagen.

Flere hensyn

Professor Roger Taesler ved SMHI utviklet et parameter som han kalte «ekvivalent temperatur» (ET), som også tar hensyn til hvordan utetemperaturen, solstråling og vind vil påvirke innetemperaturen i forhold til bygningens tetthet, plassering i terrenget og faktiske bruksområder.

Denne teknikken gjør det mulig for klimakontrollen å være et skritt foran været, snarere enn å agere etter værskiftene i ettertid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.