FORSVAR

Væpnet robot avduket av israelsk forsvars­leverandør

Israel Aerospace Industries viste i dag fram siste nytt på dronefronten: En fjernstyrt robot som kan patruljere krigssoner, oppspore inntrengere og skyte.

Den fjernstyrte forsvarsroboten Rex MkII ble vist fram på en forsvarsmesse i London i dag. Her er den firehjulsdrevne roboten fotografert på området til Israel Aerospace Industries utenfor byen Lod tidligere i måneden.
Den fjernstyrte forsvarsroboten Rex MkII ble vist fram på en forsvarsmesse i London i dag. Her er den firehjulsdrevne roboten fotografert på området til Israel Aerospace Industries utenfor byen Lod tidligere i måneden. Foto: Sebastian Scheiner/AP/NTB
13. sep. 2021 - 14:20

Det firehjulsdrevne, førerløse kjøretøyet har fått navnet Rex MkII og kan utstyres med kameraer, sensorer og to maskingeværer, opplyser Rani Avni, som er nestleder for selskapets avdeling for autonome systemer.

Tilhengere av denne typen teknologi sier den kan hjelpe væpnede styrker med å beskytte sine soldater. Kritikerne frykter den er et nytt og farlig steg i retning av at roboter skal ta avgjørelser om liv og død.

Rex MkII, som ble avduket på en messe i London, fjernstyres med et nettbrett og skal være i stand til å samle inn etterretningsinformasjon, transportere sårede og skyte mot mål i nærheten. Den er den mest avanserte i rekken av ubemannede farkoster som er utviklet av Aerospace Industries' datterselskap ELTA de siste 15 årene.

Det israelske forsvaret bruker i dag et lignende, men mindre førerløst kjøretøy kalt Jaguar til å patruljere grensen mot Gazastripen og opprettholde blokaden som ble innført i 2007.

Oslo 20231025. Nikolai Astrup (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Les også

Vedum vil kutte to av kraftkablene til Danmark: – Useriøst og lettvint

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.