TRAFIKK OG ITS

Uvær og rasfare: De fleste veiene i Finnmark måtte stenges torsdag

Men snøvær og fare for snøras stenger veier over hele landet torsdag.

Det er mye vær rundt om i landet. Snø og skredfare fører til stengte veier flere steder.
Det er mye vær rundt om i landet. Snø og skredfare fører til stengte veier flere steder. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
6. feb. 2020 - 12:32

Et polart lavtrykk medførte at de fleste veiene i Finnmark var stengt torsdag, ifølge Veitrafikksentralen nord. I Troms førte store snømengder til stengte veier på grunn av skred eller skredfare.

De advarte dessuten om vanskelige kjøreforhold på de åpne veiene.

Det er betydelig snøskredfare i store deler av Nordland, Troms og i Vest-Finnmark torsdag og fredag, ifølge NVEs varslingstjeneste varsom.no.

I Senja i Troms ble bygda Husøy isolert som følge av et større snøskred som gikk over den eneste innfartsveien til bygda. Veien var ventet å åpne torsdag formiddag, ifølge NRK.

Fylkesvegsjef Ole Jan Tønnesen, Møre og Romsdal fylkeskommune.
Les også

Advarer om pengemangel

Nedbørsrekord i Trøndelag

Også i Trondheim var det værkaos. Samtlige veier i byen hadde behov for brøyting torsdag morgen, opplyser Trondheim bydrift til Adresseavisen.

Flere busser kjørte seg fast på grunn av mye tung snø. Flere steder har trær falt over veien, ifølge NRK.

Det siste døgnet har det dessuten vært svært vått i Trøndelag. Mest nedbør ble målt i Løksmyr i Melhus. Der kom det 80 millimeter nedbør fra onsdag til torsdag morgen, ifølge avisen.

Trondheim hadde dessuten sitt våteste februardøgn siden målingene startet.

Det kom 55 millimeter nedbør ved Sverresborg det siste døgnet. Dermed ble en 77 år gammel nedbørsrekord slått. Den gamle rekorden var på 50,8 millimeter nedbør. I alt er det satt nye rekorder i døgnnedbør for februar sju steder i Trøndelag det siste døgnet.

Elbiler får ikke lenger lov til å benytte seg av kollektivfeltet i Oslo og Akershus.
Les også

Oslo og Akershus: Nå blir det forbudt for elbiler å kjøre her

Stengte fjelloverganger

Situasjonen var ikke stort bedre sør i landet.

I Møre og Romsdal ble det satt ny fylkesrekord for nedbør. I Eide på Nordmøre kom det hele 149,4 millimeter. I Innerdalen i Sunndal ble det ny februarrekord med 122,4 millimeter, ifølge Adresseavisen.

I Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre er det dessuten stor snøskredfare torsdag.

På fjellet i Sør-Norge torsdag morgen var en rekke overganger stengt eller kunne bli stengt på kort varsel.

Klokken 10 hadde blant annet riksvei 13 over Vikafjellet og E134 over Haukelifjellet åpnet igjen, men en rekke andre veier holdt fortsatt stengt.

– Det er sterk vind og snøfokk som er problemet. Det ser ut til å bedre seg i løpet av dagen, men ikke før i ettermiddag, sa trafikkoperatør Marianne Hove i Veitrafikksentralen til NRK torsdag morgen.

stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (Ap), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård  og stortingsrepteresentant Siv Mossleth (Sp)
Les også

Nye Veier mister prosjekt

Flere skred

Fylkesvei 6160 i Surnadal i Møre og Romsdal ble torsdag morgen stengt i Settemsdalen på grunn av et snø- og jordras, ifølge NRK. Raset cirka 50 meter bredt og en halv meter høyt. Ingen ble skadd, og veien ble åpnet igjen i 9-tiden.

Onsdag ble flere beboere i Eikesdalen og Geiranger i Møre og Romsdal isolert på grunn av snøskred og fare for skred.

E18 er torsdag ettermiddag stengt i sørgående retning etter kjedekollisjon i Horten. Nødetatene er på stedet. Flere er sendt til sykehus og legevakt.
Les også

12 kjøretøy i kjede­kollisjon på E18 – flere sendt til sykehus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.