Teknologi mot korona

UV-lys, ventilasjon og digitale masker: Slik prøver teknologibransjen å bremse covid-19

Teknologiselskaper lanserer et bredt spekter av nye produkter og løsninger for å dempe spredningen av koronavirus.

Razer er kjent for spillutstyr, og de har nå lansert en N-95-maske med aktiv ventilasjon. Masken desinfiseres automatisk i en egen eske som også fungerer som en lader. Masken er gjennomsiktig, slik at man kan se og lese munnen.
Razer er kjent for spillutstyr, og de har nå lansert en N-95-maske med aktiv ventilasjon. Masken desinfiseres automatisk i en egen eske som også fungerer som en lader. Masken er gjennomsiktig, slik at man kan se og lese munnen. (Foto: Razor)

Teknologiselskaper lanserer et bredt spekter av nye produkter og løsninger for å dempe spredningen av koronavirus.

De fleste er basert på kjent kunnskap. Men det er fortsatt grunn til sunn skepsis når så mange nye produkter kommer på markedet på kort tid.

Se utvalget av nye produkter i bildekarusellen under.

PS: Det kan være et alternativ å sy munnbind selv. Her finner du råd og retningslinjer fra CEN, den europeiske standardiseringsorganisasjonen, om hvordan du gjør det korrekt.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Norske Airthings selger for tiden en populær luftkvalitetsmåler som måler CO2-nivå, fuktighet og temperatur i rom. Nå bruker de data fra de tre sensorene for å beregne en virusrisikoanalyse som viser hvor gode forhold koronavirus har for å spre seg i et gitt rom. (Foto: Airthings)
Oura-ringen sporer blant annet kroppens temperatur, hjertefrekvens og respirasjonsfrekvens. Treningsringen brukes i dag av blant andre idrettsutøvere for å gi indikasjoner på tidlige covid-19 symptomer. (Foto: Oura)
Det siste halvåret har en rekke nye desinfiseringsroboter kommet inn på markedet, som bruker UV-lys for å drepe virus. I Danmark er selskapet UVD Robotics blant de ledende i verden, og de har nylig solgt 200 roboter til EU, som vil distribuere dem på europeiske sykehus. Her er den kinesiske UBTech Robotics nye Adibot. (Foto: UBTech)
Danske Nordicco har nettopp lansert en sakte roterende takvifte med oppadgående desinfiserende UVC-lys, som ifølge selskapet gjør det mulig å sikre både effektiv blanding og desinfeksjon av luften mens det er mennesker i rommet.. (Foto: Nordicco)
En liten engangssensor som er montert på brystet og kan brukes i opptil 90 dager. Det måles kontinuerlig temperatur, pustefrekvens, hjertefrekvens, kroppsposisjon og brukes i likhet med Oura-ringen for å gi en indikasjon på tidlige symptomer på covid-19. Sensoren er nettopp godkjent som medisinsk utstyr av US Drug Enforcement Administration. (Foto: BioIntelliSense)
Ansiktsmasken fra Airpop har en innebygd sensor som måler når det er på tide å skifte filteret. Hvert filter har en QR-kode som skannes, slik at du kan se at den ikke har blitt brukt før. (Foto: Airpop)
Targus har presentert en liten UV-lampe som er plassert over tastaturet og musen. Den slås på i fem minutter hver time. Imidlertid bør man være forsiktig med denne typen UV-lamper, ettersom UV-lys kan være kreftfremkallende og forårsake skade på øynene. Statens Serum Institut har tidligere sagt at de anser det som unødvendig å bruke UV-lys for å bekjempe covid-19 utenfor helsesektoren. Vann og såpe er tilstrekkelig i de aller fleste tilfeller. (Foto: Targus)
Desinfeksjon og lading har blitt en ny hot kombinasjon. Her plasserer du telefonen i en vaselignende eske fra Lexon, som desinfiserer telefonen med UV-lys mens du lader den. (Foto: Lexon)
Kohler produserer smart utstyr til bad og kjøkken. De innser nå at toalettene deres kan betjenes uten berøring. (Foto: Kohler)
LG har presentert et nytt kjøleskapskonsept, Instaview, der drikkevannet går gjennom UV-lys, slik at viruset drepes. Kjøleskapet kan også åpnes med stemmestyring, slik at du begrenser behovet for berøring. (Foto: LG)
Zeiss var raskt ute med å utvikle en boks som desinfiserer briller med UVC-lys. (Foto: Zeiss)
Sør-koreanske Motrex har presentert sin versjon av en kombinert desinfeksjonsboks med lader. Du kan også rense nøkkelringer eller andre små gjenstander med UV-lys i esken. Det tar omtrent 10 minutter å desinfisere. (Foto: Motrex)

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå