OLJE OG GASS

Utvikler trådløs kontroll av prosesser

Trådløs styring av prosesser på oljeplattformer eller i fabrikker skal bringes videre med Statoil og SINTEF i spissen.
Trådløs styring av prosesser på oljeplattformer eller i fabrikker skal bringes videre med Statoil og SINTEF i spissen. Bilde: Statoil
Åse DraglandÅse Dragland
5. jan. 2011 - 15:20

Et nystartet prosjekt med Statoil, SINTEF, Kongsberg Maritime, ABB og Det Norske Veritas skal nå bringe trådløs prosesstyring et stykke videre.

Bakgrunnen for prosjektet er at miljøene mangler gode løsninger og er lite fortrolige med avansert trådløs prosesstyring.

På skip og plattformer skal prosesser godkjennes av Veritas, og siden regelverket per i dag ikke er rettet mot trådløs styring, er ønsket at prosjektet både skal gi kunnskap og skape aksept for trådløs teknologi.

Kostbart

I dag er det slik at når nytt utstyr skal installeres i båt eller fabrikk, trenges det kobling mellom instrumenter og styresystemer for å få prosessene til å gå som de skal. Denne koblingen oppnås gjennom kabling.

Et styringssystem på et skip kan alene kreve en kabel på 50-60 kilometer, og det er dyrt å trekke kabler som krever stillaser, må gå gjennom brannsikre skott og krever tetting.

– På en oljeplattform kan en sensor som skal installeres kanskje komme på 10 000 kroner, mens selve installasjonen kan bli mer enn det tidobbelte på grunn av kabling, opplyser Geir Mathisen på SINTEF IKT.

Fleksibilitet

Om trådløs prosesskontroll benyttes, kan behovet for kabling reduseres – og dermed også kostnadene. Samtidig vil man oppnå mye større fleksibilitet og det vil bli enkelt å endre og vedlikeholde prosesser.

Et godt eksempel er olje- og gassutvinning der det benyttes sensorer som styrer produksjonssystemet, og der man kontrollerer om det produseres riktig mengde olje og gass, om det skal strupes inn eller om tilførsel kanskje skal stenges.

Også endringer i en fabrikk vil bli lettere når man slipper å trekke nye kabler, mener Mathisen.

Prosjekt skal gi erfaring

– I det nye prosjektet skal vi ha fokus på fire industricase. I tillegg vil det bli kjørt to pilotinstallasjoner med lukket sløyfestyring, forteller Geir Mathisen.

ABB eier prosjektet som er finansiert av Norges forskningsråd, og som vil gå fram til 2013. SINTEF vil bidra med arbeid rundt styresystemer, trådløs kommunikasjon og systembygging.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.