ARBEIDSLIV

Utvikler nye bedrifter

Anders J. Steensen
28. feb. 2005 - 08:15

Kongsberg: Gode ideer som kan gi mange arbeidsplasser er ingen mangelvare i Norge. Utfordringen er å evaluere og realisere dem. Er prosjektet eller ideen god nok, vil Kongeberg Innovasjon være med for å skaffe nødvendig basis for nye bedrifter.

Men nåløyet er trangt. Norsk industris fremtid består av kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Dette vet også ledelsen i de største industriene på Kongsberg.

Derfor gikk de sammen om å danne et innovasjonsselskap som skal bistå med fremtidig industriell utvikling i Kongsberg-regionen. Navnet på selskapet ble Kongsberg Innovasjon AS.

Ti milliarder

Målet er å etablere selskaper i kongsbergregionen som innen ti år til sammen oppnår en milliard kroner omsetning.

– Vi ser etter bedrifter med et vekstpotensial men som trenger aktiv hjelp i en oppstartsfase. Det kan være hjelp til teknologiutvikling, produksjonsteknikk og markedsføring, forteller Torkil Bjørnson.

Selv om det finnes mange innovasjonsselskaper landet rundt, mener allikevel kongsbergenserne at deres konsept er annerledes.

– Vi er ikke et eiendomsselskap som skal leie ut industri- og kontorlokaler. Vi kal jobbe aktivt i bedriftene vi går inn i. Dette er en felles strategisk satsing for økt innovasjon og verdiskaping, enten i nye eller i eksisterende bedrifter, understreker daglig leder Marit Line Myren.

Solide eiere

Eierne av KI er de største bedriftene på Kongsberg. De har gått inn med kapital, men det er ikke det viktigste. De stiller ressurser til rådighet i form av kunnskap, personer, utstyr og eierbedriftenes nettverk. – Våre kontakter i det offentlige virkemiddelapparatet kan også bidra til å sikre fremtiden for de bedriftene vi engasjerer oss i, understreker Bjørnson.

Forutsetningen for at KI engasjerer seg er at bedriften/prosjektet har en unik ide og at eierbedriftenes kompetanse og nettverk er nødvendig for å realeiser prosjektet. KI foretar en nøye markedsvurdering, hvor bedriftene må kunne vente en årlig omsetning på minimum 50 millioner kroner. Og produktet prosjektet må kunne internasjonaliseres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.