NYETEKNOLOGIER

Utvikler hjernekikkert

Stein Jarle Olsen
2. mai 2007 - 10:25

Amerikanske militærstyrker kan innen få år ha en kjempefordel overfor sine fiender.

1000 til 10000 meter

Pentagon melder nemlig om at de utvikler en kikkert som kan se 1000 til 10 000 meter, ifølge amerikanske Wired. Opplysningene skal stamme fra et møte i Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) i mars.

Kikkerten, kalt "Luke's Binoculars" etter Luke Skywalker i Star Wars, skal også inneholde et varslingssystem som stimulerer hjernen til å oppfatte trusler raskere.

Ingen teknologiske gjennombrudd

Pentagon hevder at prosjektet ikke krever noen teknologiske gjennombrudd, men at de vil smelte sammen ulike teknologier som har eksistert i laboratorier i årevis.

Det skal for eksempel dreie seg om supervidvinkel-optikk og såkalte elektroencephalogrammer, eller EEG, som raskt gjenkjenner hjernebølgesignaturer.

– De seneste årene har mulighetene til å måle nervesignaler og analysere dem raskt økt markant, sier forsker John Murray til Wired.

Underbevisstheten reagerer

Det er EEG som står for den mest radikale nyvinningen. Hvis soldaten underbevisst fornemmer en trussel, gjør hjernebølgegjenkjenningen at systemet kan advare ham før han selv rekker å reagere.

– Det handler utelukkende om gjenkjenning av mål og mønster, en evne mennesket har utviklet i den fremre delen av hjernebarken gjennom millioner av år, sier Dennis McBride, som er konsulent for DARPA.

120 grader synsfelt

Kikkerten skal kunne benyttes på begge øyne, og brukeren vil oppnå et synsfelt på 120 grader, som er en tredjedel mer enn hva mennesket klarer i dag. Hvordan DARPA skal realisere denne heftige oppgraderingen, melder ikke Wired noe om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.