KRAFT

Utvikler gigantisk vindturbin

Generatoren på denne turbinen skal sitte nederst og sørge for et lavt tyngdepunkt. En størrelse på hele 9 MW er målet for utviklerne.
Generatoren på denne turbinen skal sitte nederst og sørge for et lavt tyngdepunkt. En størrelse på hele 9 MW er målet for utviklerne. Bilde: Grimshaw Architects
Jannicke Nilsen
2. feb. 2009 - 11:49

En ny vindturbin som skal kunne produsere hele 9 MW er under utvikling i Storbritannia.

Turbinen, som er sterkt inspirert av den gamle Darreius-turbinen, er ment til bruk til havs, og er langt større enn dagens offshore turbiner.

V-formet

Det såkalte NOVA-prosjektets spesielle turbinkonstruksjon består av en turbinløsning basert på to gigantiske V-formede komposittvinger, som skal oppskaleres til 120 meter og rotere rundt sin egen akse for å produsere energi.

På de to v-vingene er det montert flere mindre vindturbiner på tvers, med en rotasjonshastighet på bare tre omdreininger per minutt.

Det er briten David Sharpe og selskapet Wind Power Limited som utvikler turbinen.

Støtte

Nylig ble prosjektet tildelt rundt 200 millioner kroner til å utvikle konseptet, gjennom et offentlig/privat samarbeid gjennom Energy Technologies Institute (ETI).

Formålet med tildelingen er å utvikle billigere, ren energi til britene. Englands regjering har lovet å forsyne med massive mengder vindenergi innen 2020.

Langt fram

25 millioner hjem skal forsynes med vindenergi innen 2020, noe som ifølge danske Ingeniøren vil kreve en tetthet på 7 000 tradisjonelle vindturbiner. Dersom NOVA-prosjektet blir en suksess, blir tettheten derimot langt mindre.

NOVA-prosjektet regner med at en turbin i størrelsesorden 9 MW vil kunne se dagens lys tidligst i 2013.

Les mer om gigantturbinen her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.