MASKINER & UTSTYR

Utvider med traktormonterte stabliseringsfreser

Bomag har i mange år levert store selvgående asfalt- og stabliseringsfreser. Nå lanserer de to traktormonterte versjoner.

Traktormonterte stabilisatorer er et nytt tillegg til Bomags produktutvalg.
Traktormonterte stabilisatorer er et nytt tillegg til Bomags produktutvalg. Foto: Bomag
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. jan. 2022 - 07:00

I takt med at traktorene er blitt større og tyngre, har mulighetene for å bruke denne maskintypen som bæremaskin for stabilisatorfreser økt. Også her hjemme har vi de siste årene sett flere aktører som har satset akkurat på dette entreprenørmarkedet.

Dette er nok bakgrunnen når Bomag for første gang presenterer to traktormonterte stabiliseringsfreser.  Med arbeidsbredde på 2,5 m og en fresedybde på henholdsvis 40 cm og 50 cm er fresene kontrusert med tanke på fleksibel bruk til jordstabilisering og vei- og fortausbygging.

Krever store traktorer

 
 

Fresene drives av traktorens bakre kraftoverføring, og det kreves en realtivt stor traktor med henholdsvis 200-300 hk og 300-450 hk til å drive de to fresemodellene.. 

Bomags produktsjef Sebastian Ibald forteller at det ved stabilisering ikke er nødvendig å erstatte dårlige jord- og steinmasser.

–Stabilisering er derfor vanligvis et smart valg, både økonomisk og økologisk, sammenlignet med å fjerne det som vanligvis oppfattes som dårlige masser. Ved å blande inn bindemidler som kalk, fjerner denne metoden fuktighet fra jorda på stedet, og forbedrer dermed dens komprimeringsegenskaper og bæreevne. Gjennom nøyaktig dosert tilsetning av sement og vann som hydreringsskalk, kan sogså dårlige masser gjøres om til bærende, fast og frostbestandig bærelag.

Variabel fresedybde inntil 50 cm

I motsetning til Bomags store, selvgående stabilisatorer/høvler, er de nye traktorbaserte stabilisatorene avhengige av traktoren som drivkraft og drives av den bakre kraftoverføringsakselen med en inngangshastighet på 1000 min-1. Koblingen skjer via trepunktsfestet (kategori 3 eller 4). På modellen RS 250 kan fresedybden på opptil 40 cm justeres enkelt og variabelt ved hjelp av den hydrauliske trekkstangen.

RS 300 byr på enda flere justeringsmuligheter: Kanten kan alltid korrigeres perfekt ved hjelp av det hydrauliske øvre leddet; uavhengig høydejusterbare sideplater tillater fri justering av fresedybden opp til maksimalt 50 cm. Kraften overføres til rotoren via kraftoverføringsakselen til  girkassen. På RS 250 brukes et kraftig kjededrev i oljebad på begge sider, mens det på RS 300 brukes i stedet to firedelte kraftbelter.

Høy frese- og blandeytelse

Fresene har en arbeidsbredde på 2,5 m og en fresedybde på henholdsvis 40 cm og 50 cm. <i>Foto:  Bomag</i>
Fresene har en arbeidsbredde på 2,5 m og en fresedybde på henholdsvis 40 cm og 50 cm. Foto:  Bomag

Blandekammeret, som får mye slag fra jord og stein, er robust utformet og laget av slitesterkt stål med en Brinell-hardhet på 400. En hydraulisk justerbar bakport sørger for optimal knusing og blandekvalitet.

På RS 300 har rotoren en diameter på i underkant av 1,5 meter. Den er utstyrt med ekstra store skjæreverktøy med en akseldiameter på 25 mm, som kutter effektivt og kraftig inn i tettpakket jord. En spesiell geometri på de doble skjæreverktøyene, gir en skjæreeffekt som sikrer optimal bearbeiding og blanding av pakket jord.

Den gode skjæreeffekten bidrar også i redusere drivstofforbruket ved lave hastigheter. De  RS 300 skjæreverktøyene dekker et bredt spekter av bruksområder. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.