KRAFT

Utvalgsleder leverer til Statnett

KABEL ELLER LUFT: Statnett vil bygge luftspenn, men i dag ble det satt ned fire utvalg som skal se om sjøkabel i Hardanger er et mulig alternativ.
KABEL ELLER LUFT: Statnett vil bygge luftspenn, men i dag ble det satt ned fire utvalg som skal se om sjøkabel i Hardanger er et mulig alternativ. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
31. aug. 2010 - 13:28

Om Fredrik Rüter:

  • Sjef for forretningsområdet Grid Connections i selskapet Vattenfall Power Consultant i Stockholm
  • Har 24 års erfaring innen kraftoverføringsområdet, det meste av tiden i selskapet ABB
  • Har ledet flere sjøkabelprosjekter for ABB, blant annet kabelen NorNed mellom Norge og Nederland
  • Har også ledet 200 internasjonale eksperter i studier av sjøkabler i den internasjonale bransjeorganisasjonen Cigré, hvor produsenter, kraftselskaper og universiteter samarbeider
  • Har bred erfaring både som leder og som prosjektleder for store sjøkabelprosjekter

Kilde: Olje- og energidepartementet

Fredrik Rüter fra konsulentselskapet Vattenfall Power Consultant leder et av utvalgene som skal se på om Statnett bør legge bort planene om luftspenn i Hardanger.

Utvalget skal ifølge regjeringen være uavhengig.

Men kraftlinjeutbygger Statnett er en viktig kunde av Vattenfall Power Consultant.

Les også: Vattenfallsjef skal vurdere sjøkabel

Bygger transformatorstasjon

Det svenske selskapet fikk nylig sine første bestillinger fra Statnett. De skal bygge om en transformatorstasjon i Nord-Norge. De skal også lage en forstudie om en omformerstasjon for en sjøkabel mellom Norge og England.

Som eneste svenske teknologikonsulentselskap inngikk Vattenfall Power Consultant i fjor en rammeavtale med Statnett om kraftledninger og transformatorstasjoner.

– Norge og Statnett er et svært viktig marked for oss, sa Ingemar Karlsson i Vattenfall Power Consultant i en pressemelding da avtalen ble inngått.

– Er uavhengig

– Vi skal gjøre en teknisk og økonomisk vurdering, sier Fredrik Rüter i Vattenfall Power Consultant til Teknisk Ukeblad.

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen da han snakket om den planlagte kraftlinja gjennom Hardanger til en forsamling i Øystese forrige uke. Onsdag kveld møter han medlemmene i Hardangerrådet for å diskutere den videre prosessen med gjennomgangen av sjøkabelalternativet.
– Vi skal gjøre en teknisk og økonomisk vurdering, sier Fredrik Rüter i Vattenfall Power Consultant til Teknisk Ukeblad. FORKLARER SEG: Energiminister Terje Riis-Johansen har møtt mye motbør etter at han sa ja til luftspenn i Hardanger. Nå skal flere utvalg se på om sjøkabel er et alternativ. Scanpix

Han bekrefter at selskapet har leveranser til Statnett, men avviser at dette påvirker ham som leder av Olje- og energidepartementets uavhengige utvalg.

– Så du lar deg ikke påvirke av at Statnett er en viktig kunde for dere?

– Nei, jeg er nøye med å ha en profesjonell holdning til dette, sier Rüter.

– Ikke jobbet med Statnett

Olje- og energidepartementet understreker overfor Teknisk Ukeblad at Fredrik Rüter ikke har jobbet direkte med Statnett.

– Fredrik Rüter begynte i Vattenfall i 2009, som leder for seksjonen Grid Connections. Verken Rüter eller den seksjonen har arbeidet med Statnett siden Rüter begynte der i 2009, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen.

Rüter har stor kompetanse innen sjøkabler, og var prosjektleder for ABB i arbeidet med den 580 kilometer lange NorNed-kabelen som forbinder det norske og det nederlandske elnettet.

Utvalgets mandat

Utvalget som Fredrik Rüter leder skal se på «tekniske, økonomiske, miljømessige og andre relevante forhold knyttet til en sjøkabelløsning», ifølge Olje- og energidepartementet.

– Vi setter ned fire utvalg, som vil sikre en fornyet, uavhengig og grundig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding i dag.

Samtidig ser Vattenfall Power Consultant på Statnett som «en veldig interessant kunde med store investeringsbehov i både eksisterende og nye stasjoner og ledninger», ifølge en pressemelding.

Ikke knyttet til Statnett

Det er usikkert hva som vil skje dersom Rüters utvalg kommer til at de tekniske, økonomiske og miljømessige utfordringene ved en sjøkabel i Hardanger er overkommelige.

Da er det mulig at Vattenfall Power Consultants kunder i Statnett må legge bort planene sine om luftspenn i Hardanger til fordel for et dyrt og langvarig kabelprosjekt.

– Har du noe med selskapets leveranser til Statnett å gjøre?

– Nei, det har jeg ikke, sier Rüter.

– Noen vil kanskje si at du har bindinger til Statnett når de er kunde av dere?

– Det er ikke tilfelle. Det er også et stort selskap, dette, sier Rüter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.