KRAFT

– Utvalget vil gå for luftstrekk

Steinar Strøm.
Steinar Strøm. Bilde: Trond Gram
11. aug. 2010 - 14:20

Professor i samfunnsøkonomi Steinar Strøm tror det blir høyspentmaster hele veien i Hardanger og at kabelalternativet vil bli for dyrt og ta for lang tid.

Steinar Strøm: – Statnett må kontrolleres

Kort arbeidsfrist

Strøm er i dag styreleder i det samfunnsfaglige konsulentselskapet Vista og har tidligere i år utført en analyse for Den Norske Turistforening i Hardangersaken.

Han mener regjeringens justerte strategi for kraftlinjen i Hardanger vil munne ut i en konklusjon om at luftstrekk hele veien er den mest samfunnsøkonomiske løsningen.

– Jeg blir ikke overrasket dersom utvalget, med så kort arbeidsfrist, kommer med en anbefaling som er i tråd med regjeringens opprinnelige standpunkt. Det virker ikke helt troverdig at utvalget skal komme til en helt ny konklusjon, sier Strøm til NTB.

Faglig uenighet

Han mener at den underliggende forutsetningen for hele prosjektet, nemlig at Bergensregionen må få tilført betydelig mer kraft, er gjenstand for faglig uenighet.

– Regjeringen mente selv noe annet for to år siden, men har snudd. Politikerne ble åpenbart skremt av kraftkrisen i Midt-Norge og av de mange protestene, sier Strøm.

Miljøbevegelsen hevder at det ligger en stor, uinnløst gevinst i energieffektivisering i Bergen, og at et nytt hovedstrekk ikke er nødvendig. Dette er en argumentasjon Strøm har sans for. Han trekker blant annet fram at vedtaket om elektrifisering av Troll-feltet fra land belaster strømnettet i Bergensregionen unødvendig. (©NTB)

Steinar Strøm: – Månelandingen kan gå galt

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.