ARBEIDSLIV

Utstyrsfeil gir skader

–Tallene er skuffende høye, sier fagsjef Petter Schou ved Statens helsetilsyn til Teknisk Ukeblad.

Mye pumpefeil

Antall pasientskader som skyldes teknisk utstyr, har flatet ut de siste tre årene. Nedgangen i forhold til 1998 er liten, mens oppgangen i forhold til 1995 er om lag 45 prosent. Flest problemer har det vært med elektrisk/mekanisk medisinsk utstyr og medisinsk engangsutstyr. Pumper svikter særlig ofte.

Sykehusene bruker stadig mer avansert utstyr og elektronikk. Feil bruk av utstyret er ofte årsaken til at pasientskader oppstår. Manglende opplæring, komplisert utstyr, og utstyrets ergonomiske utforming er viktige momenter ved uhell, ifølge Produkt- og elektrisitetstilsynet (PE).

Opplæring svikter

– Ofte er det en ganske høy menneskelig faktor inne i bildet når feil oppstår. Helseinstitusjonene må legge mer vekt på å lære opp personalet i bruk av nytt utstyr, hevder Schou. I den nye forskriften for bruk og vedlikehold av elektromedisinsk utstyr, skjerpes kravene til opplæring. Forskriften trådte i kraft fra nyttår.

Tallene i årsmeldingen er basert på innrapportering fra blant andre helseinstitusjoner, politi, utstyrsleverandører og –importører.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.