Utstyret mangler

– Vi drukner litt i all viraken i forbindelse med utstillingen og andre Eliade-arrangementer. Temaet er dessuten grundig belyst på andre tilsvarende seminarer slik at en god del av informasjonsbehovet er dekket, sier markedsdirektør i Lyse Energi, Asbjørn Høivik. Han ledet møtet på seminarets første dag.

Pilotprosjekt

Den praktisk anvendelsen av kommunikasjon over strømforsyningsnettet er vesentlig forsinket i forhold til forventningene for noen år siden. – Allerede for to år siden kunne vi demonstrere IP-telefoni og Internett over strømnettet, men ennå finnes ikke dette som kommersielt tilbud noe sted i Norge, sier Høivik.

Lyse Energi var tidlig ute med et pilotprosjekt i Stavanger gjennom samarbeidsselskapet Elcom AS, som de eide på 50/50 basis sammen med Communiq AS. Ifølge Høivik har Lyse nå trukket seg ut, og arbeidet med utvikling av utstyr fortsetter i Communiq-regi. De ligger langt etter den opprinnelige tidsplanen, men skal være godt på vei mot et ferdig produkt.

Seddelpresse

Likevel er det mange som har tro på at kommunikasjon skal bli energiverkenes nye seddelpresse. – Vi har alle forutsetningene til å lykkes på dette området. Vi har strømnettet, verdens mest finmaskede nett, vi har alle nødvendige tillatelser til å grave og legge nett, vi har 100 års erfaring i å drive nettet, og – ikke minst – vi har vår kundedatabase, sier Per Wigren i svenske Ewicom, et selskap i Sydkraft-gruppen.

Men også hans selskap har støtt på utstyrsproblematikken. Etter fjorårets testprosjekt registrerte 7000 interessenter seg hos selskapet. I september i fjor fikk meldte imidlertid utsstyrsleverandøren at de ikke lenger ville satse på området. Sydkraft gir seg likevel ikke, og teknikken lever videre. – Vi har nå funnet en ny leverandør, og neste år skal vi være på markedet med et kommersielt tilbud, sier Wigren.

Les mer om: