NETTARKIV

Utsnitt fra Siemens-året 2007

Leif Hamnes
4. jan. 2008 - 13:13

Januar

Brussel: EU-kommisjonen ilegger Siemens en bot på 3,4 milliarder kroner, etter å ha funnet dem skyldig i prissamarbeid innen transformatorbransjen. Det er den største boten EU-kommisjonen har ilagt et enkelt selskap.

Februar

Chicago: Siemens Medical Solutions, en amerikansk avlegger av konsernet, innrømmer å ha bløffet for å sikre salg av avansert medisinsk utstyr for drøyt 300 millioner kroner til et sykehus i Illinois i USA.

Mars

Frankfurt: Siemens anklages for ved bestikkelser å ha forsøkt å bygge opp en rivaliserende liten fagforening for å demme opp for det mektige jernarbeiderforbundet IG Metall. Ett styremedlem arresteres, em tiidligere økonomisjef og styremedlem kommer under etterforskning. Siemens opplyser at de selv i sin interne etterforskning har avdekket så mye som 420 millioner euro i mistenkelige utbetalinger.

April

München: Siemens’ administrerende direktør Klaus Kleinfeld og styreleder Heinrich con Pierer trekker seg.

Mai

Darmstadt: To tidligere Siemens-ledere dømmes til fengselsstraffer for å ha utbetalt over 6 millioner euro i bestikkelser til ansatte i det italienske energiselskapet Enel. Bestikkelsene skulle sikre Siemens kontrakter verdt 450 millioner euro.

August

Berlin/Java/Beijing: Avisen Süddeutsche Zeitung skriver at mer enn 1 milliard «svarte» euro er forsvunnet fra konsernets kasser. Bare innen kommunikasjonsdivisjonen skal 900 millioner euro være borte. Andre tyske aviser melder at Siemens selv etterforsker mistenkelige utbetalinger på flere titall millioner euro i Indonesia og Kina.

Oktober

München: Siemens blir funnet skyldig av en tysk domstol for å ha betalt bestikkelser til tjenestemenn i Nigeria, Russland og Libya. Resultatet blir en bot på 201 millioner euro – om lag 1,55 milliarder kroner.

November

München: Interne granskinger i Siemens avdekker tvilsomme utbetalinger for nærmere 1,9 milliarder euro. Pengene skal ha vært kanalisert gjennom bankkonti i Liechtenstein for siden å bli brukt for å sikre kontrakter i en rekke land i verden.

Desember

Abuja/Oslo: Nigeria opphever en større kontrakt med Siemens etter påstander om at det tyske selskapet har betalt over 80 millioner kroner i bestikkelser. Økokrim ilegger Siemens Business Services (SBS) et forelegg på 9 millioner kroner for overfakturering av det norske forsvaret.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.