OLJE OG GASS

– Utslippet kan endre bransjen for alltid

¿ Kostnadene går opp, prosjekter blir utsatt, og nye reguleringer i offshoreaktiviteten vil mest sannsynlig bli innført av USA i etterkant av denne forferdelige ulykken, sier David Fyfe fra IEA.
¿ Kostnadene går opp, prosjekter blir utsatt, og nye reguleringer i offshoreaktiviteten vil mest sannsynlig bli innført av USA i etterkant av denne forferdelige ulykken, sier David Fyfe fra IEA. Bilde: Anders J. Steensen
11. juni 2010 - 07:26

Det internasjonale energibyrået (IEA) mener oljeutslippet i Mexicogolfen kan medføre drastiske endringer i hverdagen for tilbyderne i oljebransjen.

Katastrofen på oljeriggen Deepwater Horizon i slutten av april kan få store konsekvenser for oljebransjen, ifølge IEA. Mer bestemt er det tilbudssiden i bransjen som må stålsette seg.

– Endret dynamikk

– Kostnadene går opp, prosjekter blir utsatt, og nye reguleringer i offshoreaktiviteten vil mest sannsynlig bli innført av USA i etterkant av denne forferdelige ulykken, sa David Fyfe fra IEA torsdag.

Utslippet har ifølge Fyfe potensial til å totalt endre dynamikken i oljemarkedet.

Det Paris-baserte byrået har beregnet at mellom 100.000 og 300.000 fat per dag i planlagte prosjekter vil bli forsinket til 2015, dersom det midlertidige seks måneders forbudet USA har nedlagt mot boring på dypt vann blir utvidet.

Lovendringer

President Barack Obama ble torsdag enig med republikanske og demokratiske ledere om å endre den amerikanske lovgivningen for å forsikre seg om at ofre for oljeutslippet utenfor kysten av USA blir kompensert.

– Selv om den umiddelbare oppgaven er å håndtere krisen som påvirker millioner av mennesker rundt Golfen, må vi også sørge for å ha en energipolitikk som også ivaretar behovene for kommende generasjoner, sa Obama.

Presidenten har etter innføringen av det midlertidige boreforbudet blitt beskyldt for ikke å ivareta jobbene til tusenvis av mennesker involvert i oljeaktiviteten til sjøs og på land i Louisiana.

– Uendret diplomati

Talsmann for Det hvite hus Robert Gibbs varslet torsdag at Obama muligens vil møte BPs toppledere når de neste uke skal forklare seg for kongressen om oljeulykken.

Samtidig sa talsmann for utenriksdepartementet Philip Crowley at den pågående oljekatastrofen ikke påvirker de diplomatiske forbindelsene mellom USA og Storbritannia.

Britenes statsminister David Cameron sa tidligere torsdag at den britiske regjeringen er forberedt på å hjelpe oljeselskapet BP med opprydningsarbeidet i Mexicogolfen.

Cameron kommer til å diskutere saken med Obama i løpet av helgen.

– Mangler integritet

Demokratenes leder i kongressen, Nancy Pelosi, beskyldte energigiganten BP, eierselskapet bak Deepwater Horizon, for mangel på integritet.

– BP manglet åpenbart integritet med tanke på hva selskapet fortalte oss om teknologi, forebygging og opprydningskapasitet, sa Pelosi torsdag.

Pelosi sa også at BP burde utsette utbyttebetaling i påvente av erstatningsutbetalinger til ofrene for oljeutslippet. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.