KRAFT

- Utslippene skal ned

Olje- og energimister Åslaug Haga (Sp) står fast på utslippskravene til petroleumsbransjen.
Olje- og energimister Åslaug Haga (Sp) står fast på utslippskravene til petroleumsbransjen. Bilde: Jannicke Nilsen
Ole K. Helgesen
4. jan. 2008 - 17:26

Det var en skuffet, men ikke resignert, olje- og energiminister som fredag mottok en ny studie som konkluderer med at elektrifisering av sokkelen er et dyrt klimatiltak.

-La meg slå klinkende fast at CO2-utslippene på sokkelen skal ned, sa olje- og energiminister Åslaug Haga på pressekonferansen i forbindelse med overleveringen av rapporten. Hun var ikke konkret på hvilke andre tiltak hun ønsker å pålegge oljeindustrien.AdvarerDirektør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening, Lars Arne Ryssdal, sier at bransjen skal møte sitt ansvar. Men han advarer mot at petroleumsnæringen skal bli pålagt uforholdsmessig store forpliktelser når Norge skal redusere sine klimagassutslipp. - Petroleumsindustrien kan ikke isoleres som noe annet enn resten av landets CO2-utslippskilder. Næringen står for en mye større andel av verdiskapningen enn utslippene i dette landet. Og denne verdiskapningen gir oss økonomisk handlingsrom til å gjennomføre gode klimatiltak. I tillegg sørger petroleumsindustrien for teknologiutvikling som er viktig for å løse klimaproblemet, sier Ryssdal. Han legger til at næringen har allerede redusert utslippene med fire millioner tonn CO2 i året. - Dette er en av årsaken til at tiltakskostnadene ved ytterligere kutt gjennom elektrifisering blir så høye som det nå blir konkludert med, understreker OLF-direktøren.Høye kostnader

Studien om elektrifisering som ble lagt frem fredag ettermiddag er utarbeidet av Oljedirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Petroleumstilsynet og Statens forurensningstilsyn på oppdrag fra Olje- og energidepartementet. Den konkluderer med at kostnaden for å elektrifisere deler av norsk sokkel ligger på minst 1600 kroner per tonn CO2. Dette er vesentlig høyere enn det tidligere studier har konkludert med. Det er blant annet på grunn av høye byggekostnader og fallende produksjon på feltene som gjør at kostnadene blir høyere i forhold til CO2-reduksjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.