KRAFT

Utsetter vind og småkraft

UTSETTES: Dette er småkraftverket Vågen i Austefjorden i Volda. En rekke slike småkraftutbygginger i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kan bli utsatt i årevis på grunn av sprengt nettkapasitet.
UTSETTES: Dette er småkraftverket Vågen i Austefjorden i Volda. En rekke slike småkraftutbygginger i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kan bli utsatt i årevis på grunn av sprengt nettkapasitet. Bilde: Trond Gram
Kjetil Malkenes Hovland
3. juli 2009 - 14:55

Ørskog-Fardal:

  • Om lag 300 km kraftledning på 420 kV, totalt om lag 900 master
  • Fem nye transformatorstasjoner (Sogndal, Høyanger, Moskog, Ålfoten og Ørsta)
  • Sanering av Fardal transformatorstasjon i Sogndal og fjerning av 110 km av eksisterende stålmastledninger
  • Investeringskostnad: om lag 2,5 milliarder kroner
  • Berører 18 kommuner: Ørskog, Stordal, Stranda, Sykkylven, Ørsta, Volda, Hornindal, Eid, Bremanger, Flora, Naustdal, Førde, Jølster, Gaular, Høyanger, Balestrand, Leikanger og Sogndal

Kilde: Statnett

Sogn og Fjordane Energi (SFE) innfører byggestopp for ny kraftproduksjon i Sogn og Fjordane.

I et brev til utbyggere varsler nettselskapene om at nettkapasiteten i området er fullstendig sprengt.

– Vi har skrevet et brev der vi gjør oppmerksom på at sentralnettet i Sogn og Fjordane ikke har kapasitet til å ta imot mer kraft, sier direktør Ole Schanke Eikum i Sogn og Fjordane Energi til Teknisk Ukeblad.

Verken vind eller småkraft

Brevet er sendt fra Statnett, SFN Nett som har ansvaret for nettet i Sogn og Fjordane og Istad Kraftnett som har ansvaret for nettet i Møre og Romsdal.

Vågen småkraftverk, Austefjorden i Volda, med Trond Ryslett, ansvarlig for utbyggingen.
Brevet er sendt fra Statnett, SFN Nett som har ansvaret for nettet i Sogn og Fjordane og Istad Kraftnett som har ansvaret for nettet i Møre og Romsdal. UTSETTES: – Det har vært sagt 2012, men jeg tror det blir 2014-2015 før linjen er ferdig, sier styreleder Trond Ryslett i Småkraftforeninga. Trond Gram

Det blir ikke mulig å koble på verken småkraftverk eller vindmøller på nettet i Sogn og Fjordane før den nye 420 kilovolt (kV) kraftlinjen fra Ørskog til Fardal er bygget.

– Man har sett på hva som er underveis og gjort oppmerksom på at nettet er fullastet med det vi vet kommer. Sånn er det bare, sier Eikum.

Kan ta flere år

Det er uvisst når kraftlinjen kan være ferdig. I går skrev Teknisk Ukeblad at fylkesutvalget i Sogn og Fjordane anket NVEs avgjørelse: Les saken her

Det betyr at alle nye prosjekter innen vind og småkraft må stoppes fram til Ørskog-Fardal er ferdig.

– Det har vært sagt 2012, men jeg tror det blir 2014-2015 før linjen er ferdig, sier Trond Ryslett, styreleder i Småkraftforeninga, til TU.no.

– Gjelder all produksjon

– Ja, dette gjelder jo for all kraftproduksjon. Det er uheldig at potensialet innen ny fornybar energi ikke kan utnyttes, sier Eikum.

Han kan ikke gjøre annet enn å vente på at Ørskog-Fardal skal bli ferdig, selv om det er uvisst når dette kan skje.

Han kan ikke gjøre annet enn å vente på at Ørskog-Fardal skal bli ferdig, selv om det er uvisst når dette kan skje.Ole Schanke Eikum, Sogn og Fjordane Energi

– Dette er jo prosesser som tar lang tid, sier Eikum.

Må avgjøres raskt

– Statnett har jo fått konsesjon, og dette må avgjøres så fort som mulig. Men det blir jo en ankebehandling, så det går fort fire-fem år før man er på nett, sier Trond Ryslett. – Vi må få en rask avklaring. Den sprengte kapasiten gjelder jo både for Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal.

«Dette kan i utgangspunktet høres ut som en dårlig aprilsnarr,» skriver Småkraftforeninga på sine nettsider. Ifølge dem er det bare kraftverk som har fått konsesjon før 1. april 2009 som kan tilkobles nettet.

Fem kraftverk i Fjærland

I går skrev TU.no at fem småkraftverk ved Fjærlandsfjorden med 110 GWh årlig produksjon har fått konsesjon fra NVE: Les saken her

420 kV Ørskog-Fardal foto Statnett
ØRSKOG-FARDAL: Dette er traseen NVE vil bruke på kraftlinjen Ørskog-Fardal. Statnett

Men nå blir det kanskje ingenting av disse kraftverkene før om flere år.

Først når konsesjonen til Statnett er endelig avgjort kan småkraft- og vindkraftselskapene begynne å bygge anleggene de har fått konsesjon til.

Ber om fortgang

Småkraftforeninga ønsker å forsere den endelige avgjørelsen av konsesjonen til Ørskog-Fardal. Ankene i saken skal avgjøres av Olje- og energidepartementet.

– Vi får håpe at ankebehandlingen ikke blir langdryg i Olje- og energidepartementet. Det går ofte ett til ett og et halvt år. Det er dette arbeidet som bør forseres, sier Ryslett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.