KRAFT

Utsetter vedlikehold for å unngå kraftmangel

UTSETTER VEDLIKEHOLD: Utsatt vedlikehold på kraftkablene til Danmark skal sikre at kraftmagasinene i Norge ikke går tomme.
UTSETTER VEDLIKEHOLD: Utsatt vedlikehold på kraftkablene til Danmark skal sikre at kraftmagasinene i Norge ikke går tomme.Bilde: John Petter Reinertsen/Samfoto
Øyvind LieØyvind Lie
7. jan. 2011 - 13:12

De tre Skagerrak-kablene, som eies av Statnett og Energinet.dk, har til sammen kapasitet til å overføre 1.000 MW fra Norge til Danmark eller 950 MW fra Danmark til Norge. Alle kablene skulle etter planen tas ut for årlig revisjon fra 4. til 17. april (uke 14 og 15).

Da skulle det blant annet gjennomføres arbeid på anlegg på kraftstasjonen på norsk side.

Les også: – Nye kabler presser strømprisen

Dårlig kraftforsyning

Men i en markedsmelding til kraftbørsen Nord Pool Spot meldte Energinet.dk i går ettermiddag at den planlagte stansen skal utsettes, på grunn av “dårlig kraftforsyning i Norge”.

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett forteller at revisjonen var lagt til uke 14 og 15 slik at den skulle være unnagjort før snøsmeltingen starter i Norge.

Les også: – Er ikke i lomma på kraftselskapene

Mye import

Under snøsmeltingen har kraftmarkedet ofte vist et behov for kapasitet for å eksportere kraft fra Norge til Danmark. Men situasjonen i år ser ut til å bli en annen.

– Nå forventer vi at vi vil ha et importbehov fram til snøsmeltingen, og med utsettelsen av den årlige revisjonen unngår vi å hemme importen, sier Meldal.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

Sensitiv informasjon

Det er ennå ikke bestemt når revisjonen skal gjennomføres.

– Vi vil komme tilbake for ny dato for revisjonen neste uke, sier Meldal.

Hun ønsker heller ikke å kommentere når det kan tenkes å være aktuelt med en revisjon. Slik informasjon er nemlig svært markedssensitiv, og Statnett er pålagt å informere markedet om dette først, via markedsmeldinger på Nord Pool Spot.

Les også: Kritisk til krisevarsel

Les også: Krevende utenlandskabler

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.