OLJE OG GASS

Utsetter Mongstad-CO2

BUKLANDING: Mongstad-anlegget til StatoilHydro. Blir neppe åsted for Månelanding, slik Stoltenberg lovet for noen år siden.
BUKLANDING: Mongstad-anlegget til StatoilHydro. Blir neppe åsted for Månelanding, slik Stoltenberg lovet for noen år siden. Bilde: Scanpix
14. jan. 2010 - 16:14

I tillegg fjernes kravet om at fanget CO2 må lagres.

Statssekretær Heidi Sørensen (SV) sier at dette er en oppfølging av et stortingsvedtak, og at utslippstillatelsen til Statoil nå er brakt i tråd med det som ble meddelt Stortinget allerede i revidert nasjonalbudsjett i 2008.

Hun slår fast at departementet ikke har gjort noen nye vedtak som ikke har vært kjent fra tidligere i denne saken.

Avtalen

Statoil og regjeringen inngikk i 2006 en avtale om rensing av utslipp fra gasskraftverket på Mongstad.

Avtalen inneholdt krav om rensing av 100.000 tonn CO2 i året ved oppstart av gasskraftverket.

Håpet noe annet

Lederen i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, innrømmer at departementet ikke gjør noe annet enn å følge opp stortingsvedtak, men sier til NTB at han hadde håpet at regjeringen ville ha stått fast på avtalen.

Han mener at det som skjer er et knefall for Statoil.

– Om det viser seg vanskelig for Statoil å gjennomføre rensingen, må utslippstillatelsen trekkes tilbake. Det er uakseptabelt at staten nå legger til rette for mer forurensning, sier han.

Krever tilbaketrekking

– Vi forventer at dette forslaget trekkes tilbake. Renseplanene på Mongstad må ikke utsettes, sier lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.