IT

- Utsetter ikke eID

Statsråd Heidi Grande Røys står fast på at eID-prosessen går som planlagt.
Statsråd Heidi Grande Røys står fast på at eID-prosessen går som planlagt. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
7. okt. 2008 - 14:39

I forslaget til statsbudsjett for 2009 foreslår regjeringen en bevilgning på 80 millioner kroner til samtrafikknavet, et system for felles elektronisk pålogging til offentlige tjenester på nett.

Frist

I pressemeldingen fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet kom det frem at pengene går til utvikling av en løsning. Det ble ikke sagt noe om en sluttføring neste år, som er den opprinnelige fristen.

Elektronisk pålogging utsettes

- Vi skal ha samtrafikknavet klart i 2009, som planlagt. Men det gjelder eID-løsninger på nivå 3, og det er nok for de fleste typer tjenester, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) til tu.no.

Toppnivå senere

Først i 2010 kommer løsninger for nivå 4. Det vil si en pålogging som er sikker nok til å håndtere den mest sensitive informasjonen, som helseopplysninger og gjeldsbrev.

- Det har vært den planlagte fremdriften hele veien, sier statsråden.

Forventer jobbing

- Statens lånekasse setter i verk sin eID-løsning neste år med nivå 3 og kan da yte alle tjenester over nettet, bortsett fra kundenes gjeldsbrev, sier Grande Røys for å illustrere nytteverdien av nivå 3.

Hun forventer nå at både kommuner og statlige etater jobber hardt med å få på plass digitale tjenester til næringsliv og innbyggere i tide til at påloggingsløsningen er klar i løpet av neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.