BYGG

Utsetter beslutningen om regjeringskvartalet

USIKKER: En usikker Rigmor Aasrud på befaring i det utbombete regjeringskvartalet. Nå utsetter hun avgjørelsen om hva som skal skje.
USIKKER: En usikker Rigmor Aasrud på befaring i det utbombete regjeringskvartalet. Nå utsetter hun avgjørelsen om hva som skal skje. Bilde: Håkon Jacobsen
Joachim Seehusen
26. jan. 2012 - 12:56

En avgjørelse som sker kommer tidligst på vårparten 2013.

Det var under en pressekonferanse i R5, en av de minst skadde bygningene etter bombeangrepet 22. juli, at administrasjonsminister Rigmor Aasrud la frem regjeringens planer.

Det er nå helt klart at skadene på bærende konstruksjoner er så små at riving ikke er nødvendig av bygningstekniske årsaker.

Åpner blogg

Likevel vil ikke regjeringen beslutte av de skadde byggene skal rehabiliteres, til tross for at både høyblokka og Y-blokka har åpenbare kulturhistoriske verdier.

– Det er nå tre forhold som er viktige, vi skal finne trygge og funksjonelle lokaler, vi skal finne varige løsninger og det skal lages en plan for hele regjeringskvartalet, sa Aasrud.

Hun vil om kort tid gi Statsbygg det formelle oppdraget å utforme en plan for forskjellige alternativer. Denne planen skal så kvalitetssikres av uavhengige eksterne rådgivere.

Les også: Krever at høyblokka fredes

Ønsker debatt

I mellomtiden ønsker Aasrud og regjeringen at det blir en åpen debatt rundt regjeringsbyggene og hva som skal gjøres med dem.

Hun har allerede åpnet en blogg der både fagfolk og andre inviteres til å komme med ideer og synspunkter.

– Vi skal ha debatt, men dette er et spørsmål der vi vet at ikke alle blir fornøyd, sa statsråden.

Til sammen er 50 000 m² ødelagt og et sted mellom 15 og 16 000 kontorer. Det er Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4 som er mest skadd. Etter angrepet er nå regjeringen spredt på 12 forskjellige adresser.

Kulvert

Rigmor Aasrud gjentok flere ganger at verken hun eller regjeringen hadde bestemt seg.

Likevel kunne ikke journalistene unngå å legge merke til at hun snakket mye og ofte om ulempene ved å rehabilitere de gamle byggene.

– Det går to veier i kulvert under Y-blokka, det kan få konsekvenser for framtidig bruk, sa hun og pekte på sikkerhetsaspektet.

– En rehabilitering av høyblokka vil føre til at mye plass går tapt. Bygget tilfredsstiller ikke dagens krav for rømningsveier, for universell utforming eller til ventilasjon. Det må bygges både nye ventilasjonssjakt og trappesjakt, det tar plass. Små må det inn plass til generatorer for nødstrøm, det tar også plass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Åpen by

Rigmor Aasrud viste til at eksperter på sikkerhet fraråder å spre regjeringen. Det ville også gi tapt arbeidstid og mye reising.

– Det er få ledige tomter rundt i byen. Det er en fordel å ha regjeringen samlet, også fordi vi ønsker en åpen by.

Aasrud understreket flere ganger at stengning av gater og sikkerhet vil være mye enklere å håndtere for et samlet regjeringskvartal som er bygget nytt.

– Diskusjonen må handle om hva slags hovedstad vi vil ha. Vi skal ta hensyn til handel, næring og ferdsel i byen. Det handler også om hvilke uttrykk vi ønsker å gi våre viktigste demokratiske ressurser, sa hun.

BILDESERIE: Ødeleggelser i regjeringskvartalet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.