KRAFT

– Utsett AMS–innføringen i Midt-Norge

ADVARER: Trønderske nettselskaper frykter at det skal bli installert umoden teknologi hvis landsdelen skal begynne med innføringen før resten av landet.
ADVARER: Trønderske nettselskaper frykter at det skal bli installert umoden teknologi hvis landsdelen skal begynne med innføringen før resten av landet. Bilde: Espen Zachariassen
Mona Sprenger
27. mai 2011 - 07:02

Senteret tar sikte på å ”bygge landslaget” innen smartgrids. NVE har i utkast til forskrift signalisert at to tredjedeler av alle husstander i Midt-Norge skal få automatiske strømmålere i 2013.

Tre år før resten av landet. Årsaken er den anstrengte kraftsituasjonen i landsdelen.– Utsett

I Midt-Norge er frustrasjonen nå stor. TrønderEnergi Nett, NTE, NEAS, Tafjord, Istad og Tussa skriver i et felles høringsbrev at Midt-Norge er best tjent med lik fremdrift på AMS som resten av landet.

– Vi mener at en tidligere innføring gir en større risiko for umoden og uferdig teknologi, både på målesiden og IKT-siden, sier adm. dirkektør i NTE Nett, Jan Foosnæs.

Kjell Sand, fagansvarlig ved Norwegian Smartgrid Centre og seniorforsker i SINTEF Energi tror at innføringen i Midt-Norge vil bli utsatt.

– Vi tjener lite på å forsere innføringen i Midt-Norge. På kort sikt vil ikke AMS være et tilstrekkelig virkemiddel for å løse den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det må kombineres med øktt linjekapasitet inn til området og mer kraftutbygging.

Malvik everk: AMS løser ikke energikrisen

– Utfordrende, men ikke umulig

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Usikkerhet

Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til AMS-forskriften. 4. mai sendte NVE ut et nytt høringsdokument ”Felles IKT-løsning i det norske kraftmarkedet” med høringsfrist 1. juni i år.

– Nå strever alle med å forstå hva dette vil innebære. Det er ganske kaotisk for tiden. Det er mye som står på spill og mye som må diskuteres, sier Onarheim.

Han frykter at Norges 130 nettselskaper ikke har tilstrekkelig med ressurser til å gjennomføre de investeringene de nå står overfor.

– Den største utfordringen ved innføringen av automatiske målere og smart grid ligger på IT-siden. Kommunikasjonssiden er kanskje den aller største utfordringen, men de færreste nettselskaper har noen erfaring fra telecom.BEKYMRET: Jan Onarheim, leder for Nasjonalt senter for smartgrid frykter at Norges 130 nettselskaper ikke har tilstrekkelig med ressurser til å gjennomføre de investeringene de nå står overfor.
BEKYMRET: Jan Onarheim, leder for Nasjonalt senter for smartgrid frykter at Norges 130 nettselskaper ikke har tilstrekkelig med ressurser til å gjennomføre de investeringene de nå står overfor.

Små selskaper

Onarheim frykter at det skal bli store internasjonale selskaper som har kompetanse fra andre land, men som ikke kjenner norske forhold som vil stå for innføringen av AMS.

– Det er min store bekymring. Jeg er spesielt bekymret for de små nettselskapene. De store ansetter egne prosjektledere. De som får problemer er de små. Samfunnsøkonomisk ville det vært glimrende hvis de store tok på seg oppdrag for å hjelpe de små i stedet for å hyre inn konsulenter, sier senterlederen. Han minner om det er to forskjellige verdener som skal møtes:

– IT-bransjen er nå i ferd med å posisjonere seg. På den ene siden har vi fagmiljøene på nett. På den andre har vi data og telecom. Dette er to forskjellige verdener som skal møtes. Det blir en utfordring.Demoprosjekter

Et annet stort problem er mangelen på erfaring.

– Mens andre land har egne fond som finansierer demoprosjekter finnes det i Norge ennå ikke noe tilsvarende. Jeg kommer selv fra offshoresektoren, og Statoil ville ikke finne på å sette i gang et prosjekt til 14-15 milliarder kroner offshore uten å ha testet ut teknologien.

Senteret jobber nå med å få flere pilotprosjekter på plass. Et på Steinkjer og et på Hvaler.

– Selv om utfordringene er store, er mulighetene utallige.Smart Grid vil gi kundene større makt og vi har ennå ikke forstått alle forretningsmulighetene som ligger i dette, sier Sand.

Les også: – Må starte nå

Vil ha månedsvise strømregninger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.