NATURVITENSKAP

Utsatte Sol-prøver

5. aug. 2001 - 01:34

Sonden skulle skytes opp på fredag fra Cape Canaveral i Florida, men dårlig vær gjorde at oppskytingen er utsatt til 12. eller 15. august.

Genesis er et av Nasas største satsinger på solstudier. Sonden er den første som faktisk skal bringe fysiske prøver av Sola, det vil si fra solvinden, tilbake til Jorda. Sonden sendes rundt 1,5 millioner kilometer fra Jorda, til et punkt der gravitasjonen mellom Jorda og Sola balanserer hverandre. Der skal den samle inn mellom 10 og 20 mikrogram partikler fra solvinden. Prøvene skal tas i tidsrommet oktober 2001 til april 2004, og de skal være landet på Jorda igjen i september 2004.

Sonden på 151 kg inneholder instrumenter som skal måle og fange opp ioner og elektroner, samt noe større partikler. Den drives av solcellepaneler på 254 watt, og et oppladbart nikkel-hydrogen-batteri.

Hele programmet koster nærmere to milliarder kroner, inkludert utvikling av sonde, raketter og instrumenter, og bearbeiding av dataene i ettertid. Forskerne på Nasa håper at prøvene vil bringe oss ett skritt nærmere en forståelse av solsystemets opprinnelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.