INDUSTRI

– Utrolig hvis det ikke blir kostnadssprekk

TROR PÅ BUDSJETTSPREKK: Oljeaksjeanalytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnBNOR Markets tror Hydro vil slite i forhold til planlagt budsjett.
TROR PÅ BUDSJETTSPREKK: Oljeaksjeanalytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnBNOR Markets tror Hydro vil slite i forhold til planlagt budsjett. Bilde: DnB NOR Markets
Ole K. Helgesen, Truls Tunmo
17. sep. 2008 - 22:30

Den ekstreme byggeaktiviteten i Gulf-området vil bli en stor utfordring, mener Isfeldt.

– Det er et veldig press på kontraktører i prosjektmarkedet i Qatar og ellers i Midtøsten fordi det pågår så mange prosjekter samtidig. Spesielt gjelder dette innenfor aluminium, LNG, GTL og innenfor raffinering. Dette kan skape både forsinkelser og kostandsøkninger utover det som er budsjettert, sier Isfeldt.

Les også:

Sannsynelig sprekk

Han mener knapphet både på kvalifisert arbeidskraft og på materialer vil virke prisdrivende, og tror det er mer sannsynlig at det vil komme budsjettsprekk og utsettelser enn at det ikke vil komme.

– Vi estimerer Qatalum-prosjektet til å bli 6 milliarder dollar, og utelukker ikke at det kan bli enda dyrere. Hydro som operatør har indikert 5,6 milliarder dollar. Oppstarten forventer viblir i slutten av januar i 2010, men det forutsetter at det ikke kommer noen overraskelser i tiden fremover, for eksempel stor mangel på betong, sier Gudmund Halle Isfeldt.Svart marked

Også aksjeanalytiker på metaller og mineraler i Pareto, Erik Roland, tror Hydro vil sprekke på budsjettet til Qatalum.

– Risikoen for en kostnadssprekk er helt klart til stede. Det vil være utrolig hvis det ikke blir en kostnadssprekk, sier Roland. Han sammenligner det svarte markedet på stålpriser med prisene som kan bli på betong.

–Jeg har hørt at de svarte prisene på stål er 1700 dollar tonnet, mens den ordinære markedsprisen ligger rundt 1100-1200 dollar per tonn. Man kan jo tenke seg at en lignende situasjon kan oppstå i sementmarkedet, sier Erik Roland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.