KLIMA

– Utrolig at vi vasker med spade og bøtte

Oljesølet fra Full City skal undersøkes og kartlegges for miljøreaksjoner og nedbrytningstid.
Oljesølet fra Full City skal undersøkes og kartlegges for miljøreaksjoner og nedbrytningstid. Bilde: Anders Brenna
Stein Jarle Olsen
25. aug. 2009 - 07:43

I kjølvannet av Full City-havariet utenfor Langesund og det resulterende oljesølet har Iris (International Research Institute of Stavanger) satt i gang et nytt forskningsprosjekt, skriver Dagens Næringsliv.

Spade og bøtte

De har hentet ut prøver av oljeutslippene og skal se på hvordan miljøet er påvirket av oljesølet, hvordan mikroorganismene i sjøen reagerer, om miljøet i havet klarer å komme seg igjen og hvor lang tid det eventuelt tar.

Iris-direktør Anna Aabø sier til avisen at det er oppsiktsvekkende at Norge fortsatt operer med spade og bøtte som noen av de viktigste redskapene ved oljesøl.

– I tillegg panikk-bevilges millioner av kroner for å vaske fugler og trykkspyle steiner og svaberg. Hvor er pengene til forskning og utvikling av beredskap som ivaretar økosystemene, det som virkelig teller i den store sammenhengen? Vi mener det må brukes mer penger på å forske frem kunnskap som gjør at vi kan hjelpe naturen til å bli frisk igjen, sier hun til DN.

Helhet

Hun mener forskning som ser på de langsiktige konsekvensene må vektlegges mye sterkere enn i dag.

– Vi er litt oppbragt over at det estetiske går foran. Vi må se på helheten, sier Aabø.

Iris har så langt hentet ut ni prøver fra Full City-omgivelsene, og skal hente nye hver sjette uke, for å kartlegge hvordan miljøet endrer seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.