KRAFT

Utreder avvikling

ULYKKE: På mandag mistet en person  livet og fire ble hard skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike.
ULYKKE: På mandag mistet en person livet og fire ble hard skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Bilde: Reuters
Mona Sprenger
15. sep. 2011 - 13:01

Frankrikes energiminister Eric Besson har satt ned en kommisjon som skal utrede ulike fremtidige kjernekraftsalternativ – inkludert avvikling, skriver Ny Teknik.

På mandag mistet en person livet og fire ble hard skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike.

Les også: Eksplosjon ved atomanlegg i Frankrike

Det er ikke registrert radioaktive utslipp, ifølge det franske strålevernet.

Milliardforretning

Frankrike har 58 reaktorer i kommersiell drift og ytterligere en reaktor, Flamanville3, er under oppføring. Frankrike satser også stort på forskning på nye reaktorer.

Kjernekraft står for omlag 75 prosent av den nasjonale energiforsyningen, og utgjør 75 prosent av energiskonsernet EDFs omsetning. Ifølge Ny Teknik utgjorde kjernekraften i fjor en samlet omsetning på 65 milliarder euro.

Avvikling

Nå skal en bredt sammensatt kjernekraftkommisjon se på kjernekraftens fremtid i landet fram til 2050. Kommisjonen skal blant annet se på livsforlengelse av eksisterende reaktorer, alle trykkvannsreaktorer og en raskere utskiftning til generasjon tre og fire reaktorer. Samtidig skal også en gradvis avvikling av kjernekraften fram til år 2040 og 2050 utredes.

Kommisjonen skal levere sin utredning til den franske energiministeren Eric Besson senest i januar 2012. Han er kjent som en sterk kjernekrafttilhenger og den franske avisen La Tribune skriver at dette er et utspill for å mildne kritikken fra kjernekraftmotstandere før det kommende presidentvalget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.