ARBEIDSLIV

Utradisjonell high school

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
20. aug. 2003 - 08:15

Dallas: I august 2001 åpnet en ny og annerledes high school med 1500 elever i Irving, Dallas.

På et lite høydedrag i et forstad utenfor byen ligger Academy og Irving fritt og luftig med golfbane som nærmeste nabo. Tross høy arkitektonisk kvalitet og tilsynelatende dyre løsninger, kostet skolen bare halvparten av hva en skole vanligvis koster fordi den ikke har noe idrettsanlegg. Skolens motto er at framtidsrettede ungdommer trenger framtidsrettede omgivelser.

- Målet har vært å lage en relevant skole som gir ungdommene ballast til å klare seg i framtidas samfunn, forteller rektor John Brown. - Vi ønsker å la ungdommene lære om samfunnet og om forskjellige yrker. I tillegg får de en innføring i kunsten å samarbeide før de går ut i arbeidslivet eller velger en høyere utdanning.

Utradisjonell filosofi

Den offentlige skolen er plassert i et "fattig" område og er åpen for alle. 55% av elevene er spansktalende. Selv om pensum er det samme som for alle amerikanske ungdommer, har skolen opprettet et system der elevene kan velge tilleggsfag tilrettelagt ut i fra målet om å gjøre ungdommene klare for "real life".

- Hvis våre ungdommer får med seg litt av våre spesielle opplæringsprogram, er det ikke så nøye hva de ellers lærer. Programmene skal få de unge til å bruke og forstå teknologi - ikke bare data og tv-spill. Muntlig og skriftlig formidling samt sette ord på problemer og finne løsninger er andre viktige tema i tillegg til yrkesetikk og ledertrening, sier Brown.

Om ungdommene velger videre utdanning eller arbeidslivet etter endt skolegang, gjenstår å se. Først om ett år er de første elevene klare for studie- eller arbeidsliv etter fire år på Academy of Irving.

Gode omgivelser gir god læring

Skolens ledelse har håpet at behagelige omgivelser med åpne landskap, god luft, mye lys, lette materialer, moderne møbler og god design skal forhindre hærverk og tyveri samt minske behovet for strenge adgangskontroller. Så langt har skolen ikke hatt problemer med tagging eller innbrudd, tyveri eller utbredt mobbing.

Skolen praktiseres åpen-dør-politikk med et avansert styringssystem som sikrer skolen etter skoletid. Siemens har planlagt og innstallert systemet for kjøling og oppvarming, noe svært få skoler i distriktet har i dag, tross varmen og fuktigheten i denne delen av USA. I tillegg til å få ned el-kostnadene bidrar et godt styringssystem til et inneklima som er positivt for læringsmiljøet, ifølge rektoren.

Pppulære rom

14 år gamle får ungdommene velge å lære litt mer om ulike fagretninger innen arbeidslivet. I en egen lovsal får ungdommene trene i å snakke, argumentere, sette seg inn i lovverket og spille reelle forhandlinger/avhør i rettssaker. Bøkene er donert av advokatfirmaer i området og møblene er tro kopi av det som finnes i rettsaler. Dette er visstnok et av de mest brukte rommene på hele skolen, ifølge rektor Brown.

- Det mest brukte rommet er mikseromme. Her kan de unge leke diskjockey, lager videoer, radioprogrammet etc. I TV-studioet i miniatyr kan de enten trene på å bli programleder, værformidler eller stå bak kamera og filme. Det er gøy å se på ungdommene når de utfolder seg på denne måten, understeker rektor, som henter inn lærekrefter både fra næringslivet og blant foreldre.

Det finnes også en tannklinikk og legeutstyr for de som ønsker den retningen. Et autentisk lekerom er avsatt til førskolelærerutdanning, og innimellom inviteres hele barnehager for at ungdommene skal få testet sine kunnskaper på barna. Skolen har også et eget kunstgalleri, arkitektkontor og laboratorium for kjemi og fysikk.

- Målet er å være en god modell for utdanning i det 21. århundre, understreker Brown.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.