NYHETER

Utlendinger leder i Luster

Et arbeidsfellesskap mellom et tsjekkisk og et norsk firma leder kampen om å få drive tunnel langs Veitastrondvatnet i Luster i Sogn. Anbudet på 148,9 millioner kroner gir en betryggende ledelse på den islandske entreprenøren Istak.

Fylkesveg 337 går gjennom naturskjønne omgivelser, men på grunn av rasfaren er det mange som ikke nyter utsikten. Om to og et halvt år er rasfaren borte. (Foto: Google)
Fylkesveg 337 går gjennom naturskjønne omgivelser, men på grunn av rasfaren er det mange som ikke nyter utsikten. Om to og et halvt år er rasfaren borte. (Foto: Google)
28. feb. 2014 - 15:58

Bak arbeidsfellesskapet står Metrostav fra Praha, en av d største entreprenørene i Tsjekkia, og det langt mer beskjedne Havnen Anlegg fra Kaupanger i Sogndal kommune.

Istak vil ha 163 mill. for jobben. De norske anbyderne er Veidekke (170,3 mill.), Contexo (178,8 mill.) og Birkeland Entreprenørforretning fra Gulen i Sogn (189,4 mill.).

Tunnelen blir 1 565 meter lang. Den skal erstatte en svært rasfarlig strekning på fylkesveg 337.

Trafikken på fylkesvegen er beskjeden. Tunnelen får derfor bare ett felt og møteplasser. Ca. 2/3 av tunnelen blir rett. Her blir profilet T 5,5. I kurvene blir profilet T 8,5 av hensyn til sikten, men kjørebanen blir like smal som på rettstrekningen. I tilknytning til tunnelen skal 330 meter veg i dagen legges om.

Ca. 5 km nord for tunnelen går fylkesveg 337 nedenfor Lindeskreda. Som navnet antyder, er det ikke helt trygt å ferdes her. For å gjøre det tryggere blir 550 meter av vegen flyttet ut på fylling i Veitastrondvatnet. Etter flyttingen blir det bygd en fangvoll der vegen går i dag. Det skal også bygges en ledevoll. Sprengstein fra tunnelen skal brukes til å flytte vegen og bygge voller.

Jobben må fullføres tidlig på høsten 2016. Den romslige anleggstiden skyldes at vinterhalvåret ikke kan utnyttes effektivt på grunn av rasfaren.

Ressursavdelingen i  Statens vegvesen har prosjektert tunnelen. Alle utgifter dekkes med statlige rassikringsmidler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.