DATATELE

Utlendinger invaderer IT-Norge

Norske bedrifter har ikke nok IT-hoder til å utføre oppdragene sine. Bransjen forventer at 10000 utlendinger vil jobbe med norske prosjekter innen utgangen av året.
Norske bedrifter har ikke nok IT-hoder til å utføre oppdragene sine. Bransjen forventer at 10000 utlendinger vil jobbe med norske prosjekter innen utgangen av året. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
10. sep. 2007 - 08:02

Aktiviteten i IT-Norge er enorm, og bedriftene sliter med å skaffe arbeidskraft nok til å utføre alle oppdragene.

India og eks-Sovjet

Mange bedrifter ser seg derfor nødt til å hyre inn kompetanse fra land som India og Ukraina, skriver Aftenposten. De fleste arbeider fra hjemlandet, men mange kommer også på korttidsopphold til Norge.

Og arbeidskraften er billig. Timelønnen for mange av utlendingene er rundt 20 % av tilsvarende norsk timelønn.

– Mange norske selskaper har vært sent ute med å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft. Men mangel på norske IT-hoder og sterkt prispress har ført til at mange nå har fått det veldig travelt, sier generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge til avisen.

– Vil bli 10 000

Han anslår at det nå finnes rundt 7000 utenlandske IT-arbeidere tilknyttet norske prosjekter, og spår at tallet sannsynligvis er over 10000 før året er omme.

Bare IBM har 250 utenlandske ansatte på sine prosjekter, en stor økning fra 50 i fjor. De fleste jobber fra India, men også fra Baltikum og Romania.

– Vi ser at vi vil ha enda mer behov for slik type arbeidskraft fremover, sier Morten Thorkildsen, sjef i IBM Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.