ENERGI

Utkobling for å redusere toppene

Foto: Atle Abelsen
Foto: Atle Abelsen Bilde: Atle Abelsen
Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
22. feb. 2002 - 12:12

Bak prosjektet som skal vare frem til 2004, står energibransjen, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Sintef energiforskning.

Slipper nye investeringer


- Hensikten med prosjektet er å se på hvordan man kan få ned belastningen på strømnettet i tider med høyt forbruk og dermed slippe å bygge ut ny kostbar produksjon og nettkapasitet for å dekke forbrukstoppene. Dermed kan både energiverkene og kundene spare penger, opplyser direktør Aril Thommesen i EBL Kompetanse.

Bransjen tok selv initiativet til prosjektet i fjor, og det støttes økonomisk og faglig av blant andre NVE. Det er inngått avtale med nettselskapene Buskerud Kraftnett, Skagerak Nett og Østfold Energi Nett om å installere toveis kommunikasjon til minimum 5000 kunder innenfor hvert sitt nettområde. Prosjektet henger sammen med at det er kommet måleutstyr som er mer nøyaktig enn før og som samtidig er såpass billig at det lar seg installere hos kundene.

Kobler ut forbruk

Systemet gjør det blant annet mulig for nettselskapet eller den enkelte kunde å koble ut varmtvannstanker, varmeovner, varmekabler og annet velegnet utstyr til tider med høy belastning. Systemet kan også gi kundene mulighet til å sjekke sitt forbruk via internett. Dette vil forhåpentligvis øke bevisstheten om eget forbruk og dermed endre forbruksvanene.

Nye målere gir også mulighet til å variere nettleien over døgnet slik at forbruk som skjer utenom høylastperiodene kan prises billigere. Det vil også legges til rette for at kraftleverandører skal kunne tilby tidsvariable kraftpriser.

Det er store prisforskjeller i spotmarkedet for elektrisk kraft avhengig av når på døgnet kraften kjøpes. Industrien benytter seg allerede av denne prisforskjellen. Med det nye systemet kan også husholdningene dra nytte av prissvingningene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.