PRODUKSJON

Utfordringer i kø

- Ungdommene vil ikke begynne med hydraulikk og pneumatikk. De tror at dette er traust og kjedelig. Vi vil vise dem at hydraulikk og pneumatikk er svært avansert teknologi, sier Tore A. Hansen, formann i Hydraulikk-Pneumatikk Foreningen.

Han reiser rundt til høyskolene med ingeniørutdanning og til NTNU for å fortelle om teknologien med "en lysende fremtid".

- Hydraulikk og pneumatikk blir mer og mer integrert med elektronikk og bussteknologi. Olje og luft er bare en liten del av en leveranse. For eksempel leveres pumper nå med en liten svart boks som styrer pumpen ut fra signaler fra følere på pumpa, sier han.

HP-foreningen har tatt utgangspunkt i et tysk informasjonsopplegg rettet mot teknologistudenter. Det viser hvordan hydraulikk og pneumatikk inngår i de fleste mekaniske produkter fra biler til fly, og har ifølge Hansen økt interessen påtagelig blant ingeniørstudentene.

Omsetningsnedgang

Nedgangen i industrien har også rammet foreningens medlemmer. Omsetningen for de 36 medlemsbedriftene var i 2001 1,2 milliarder kroner, i år er ordreinngangen fem prosent lavere enn i fjor. Omsetningen er ventet å falle i samme størrelsesorden.

Hansen er skuffet over at bare halvparten av foreningens medlemmer stiller ut på Industridagene, det er færre enn tidligere. Noe skyldes høy standleie, noe at Industridagene kommer så tett etter ONS og Nor-Fishing.

Sertifikat mot ulykker

Utrolig nok kreves det ikke spesielle kompetansekrav for å behandle hydraulikk og pneumatikkutstyr der olje og gass står under høyt trykk. Hansen legger ikke skjul på at operatørene har for lite kunnskap om hydraulikk.

Etter flere alvorlige ulykker har offshoreorganet Norsok krevd sertifisering av de som skal jobbe med slikt utstyr, et krav HP-foreningen som organiserer leverandørene, har tatt alvorlig. Gjennom den europeiske organisasjonen Cetop har den sammen med sine europeiske søsterorganisasjoner kommet frem til et sertifiseringsprogram på tre nivåer.

Målet er et alle som opererer det Cetop kaller Fluid Power Systems, skal ha minimum kompetanse på nivå to. Det innebærer grunnleggende kunnskaper om systemet. I Norge godkjenner HP-foreningen fagplanene ved norske skoler. Først ute er Kompetansesenteret for roterende maskineri på Geilo.

Hva er fluidteknikk?

Fluidteknikk brukes som samlebetegnelse på hydraulikk og pneumatikk. Teknikken brukes til å overføre kraft og energi for drift, kontroll og bevegelse og brukes i alt fra biler via industri og oljeproduksjon til fly. Hydrauliske systemer bruker olje under trykk som drivmiddel, pneumatiske systemer bruker luft.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.