IKT

Utfordrer trykkeriene

Bilprodusenten Audi gjør mer enn å lage biler. Ingen av de 700.000 bilene de lager årlig forlater fabrikken før en korrekt manual ligger i hanskerommet.

Det er en enorm utfordring når fabrikken produserer rundt 130 manualer på svært mange språk. Hver manual blir i snitt oppdatert to ganger i året.

Tidligere var det mest lønnsomt å trykke manualene i offset, men Audi vurderer nå å digitaltrykke manualen til hver bil. Det vil øke kvaliteten på manualen uten at kostnadene øker.

Digitalteknologien gjør det mulig å trykke en egen spesialtilpasset manual til hver bil som dekker alt fra bilens farge og utstyr til språket den skal ha i sitt marked. Hewlett Packard HP er en av leverandørene som vil inn i dette markedet.

Oljesprut

HPt kjøpte for halvannet år siden det nederlandske selskapet Indigo.

Indigos trykketeknologi er basert på laser, men i stedet for en tørr toner benyttes en meget finkornet toner løst i olje. Det gjør det mulig å benytte partikler helt ned i en mikron tusendels mm) i stedet for 5 til 7 mikron.

Resultatet er et tynnere sjikt som både gir penere utseende og vesentlig lavere materialforbruk. Med denne teknologien er det mulig å trykke et 250 linjers raster. Det vanlige ved offset er mellom 133 og 150 linjer.

- Vi har svært stor tro på denne teknologien, sier sjef for digitale publiseringssystemer McGlynn. Han ser for seg at lasertrykk de neste ti årene vil gjennomgå den samme utviklingskurven som blekkskriverne. Hvis McGlynn får rett, vil prisene falle til en tiendedel. Det kan bety at teknologien blir en alvorlig utfordrer både for de konkurrerende laserbaserte trykkverkene og offset.

Tjenestefokus

På tross av lavkonjunktur, IT-krise og drømmen om det papirløse kontor, er det god vekst i papirproduksjonen. I fjor vokste antallet utskrifter med 13 prosent.

- I stedet for å selge skrivere i alle prisklasser for å ta seg av den økede papirproduksjonen, vil vi heller selge bedrifter dette som en tjeneste. Akkurat som det blir stadig vanligere å kjøpe andre IT-tjenester, sier McGlynn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.