IKT

Utfordrer lommelederen

Microsoft har hatt en stri tørn med sitt lommeoperativsystem Windows CE. Da systemet ble lansert for mange år siden, trodde de fleste at selskapet automatisk ville lykkes. Mange maskinleverandører hoppet på med ulike PDA-er som skulle konkurrere med markedslederen Palm.

Slik gikk det ikke. Palm fortsatte å vokse, og de som hadde satset på Windows CE måtte gjennom en langvarig markedsvinter. Philips og et par andre selskap som hadde satset på Windows kastet inn håndkleet.

Men Bill Gates har dype lommer, og fortsatte utviklingen. For ett år siden ble versjon 3 av operativsystemet lansert under navnet PocketPC. Med Compaq i spissen for maskinvareleverandørene ble det endelig suksess.

Man kan like det eller ikke, men den nye utgaven av operativsystemet fra leverandøren, som i en årrekke har vært tiltalt for monopolvirksomhet, er blitt imponerende bra.

12 leverandører

Av de store leverandørene holdt bare HP, Compaq og Casio ut den lange markedsvinteren sammen med Microsoft. Det siste året har de fått lønn for strevet. Nå kommer flere leverandører, med NEC og Toshiba i spissen, med på laget. Til sammen er det nå 12 selskaper som lager PocketPC 2002-maskiner.

Interessen er også vokst kraftig på utviklersiden. Nå finnes det 4000 utviklere som lager forretningsprogramvare for disse maskinene. I tillegg jobber mange av de store konsulentselskapene med å integrere de små lomme-PC-ene inn i bedriftenes egne systemer. Etter hvert har det også kommet mange kort og annet utstyr som utvider funksjonaliteten til de små hjelperne.

Mye nytt

Det mest iøynefallende med den nye utgaven av operativsystemet er grensesnittet, som er forbedret og likner svært på det som kommer med Windows XP. Microsoft har fokusert mye på sikkerhet og utstyrt systemet med støtte for mye kraftigere passordbeskyttelse enn tidligere. Synkroniseringsfunksjonaliteten er også betydelig forbedret; du kan synkronisere trådløst med en mobiltelefon eller et GSM-kort.

Systemet er også utstyrt med Windows Terminal Server, som gjør det mulig å bruke PocketPC til å logge deg på din egen PC via et trådløst nettverk. Mens du er på reise, kan du på denne måten jobbe på din egen stasjonære PC hjemme. Særlig effektivt er det neppe med den lille skjermen og uten tastatur og mus, men det kan være nyttig i en nødssituasjon.

Oppgraderinger

Med programvaren for virtuelt privat nett som ligger i det nye systemet, kan du synkronisere maskinen direkte mot serveren på jobben. I tillegg til slike store endringer i funksjonaliteten har programmene fått en rekke små oppgraderinger i programvaren, slik som evnen til å sortere kontakter på selskap i tillegg til navn. Kontakten til omverden er også bedre; nå kan du sende over kontakter fra Outlook via infrarød kommunkasjon til en del mobiltelefoner.

Av mobilbransjen har Microsoft lært at brukerne liker personlige uttrykk. I tillegg til en lang rekke ferdiglagde utseender (skins), som sikkert dukker opp i tusener, kan du fritt laste ned et program som gjør at du kan lage egne av for eksempel ektefelle og barn.

For riktig å gjøre livet surt for Palmbrukere, kan du nå velge Graffiti, som Palm bruker som skriftgjenkjenning, i tillegg til Microsofts eget.

Utfordrer iPaq

I forrige PDA-runde tok Compaq prisen med sin iPaq-modell. Den hadde en reflektiv fargeskjerm, som var ypperlig i dagslys, og en kraftig StrongArm prosessor. De nye modellene som kommer har også reflektive skjermer og StrongArm prosessor. I tillegg til at dette er den raskeste prosessoren, elimineres behovet for å lage ulike versjoner av programvaren.

Alle leverandørene har også apt etter Compaqs manøverplate. Det er derfor ikke så mye som skiller maskinene lenger, og det er blitt vanskeligere for leverandørene å differensiere PDA-ene sine. For ikke å tape hele forspranget har derfor Compaq integrert Bluetooth i enkelte av de nye modellene de lanserer.

Det knøttlille SD-kortet, som Palm har standardisert på, har også fått et gjennombrudd i PocketPC-verdenen. De fleste modellene har en åpning for disse. Noen modeller har åpning for CF-kort i tillegg.

Alltid på

Microsoft tror de nye lomme-PC-ene vil være yppelige klienter når de brukes i trådløse nett eller med GPRS-mobiltelefoner. Selskapet har bygd inn programmet Microsoft Messenger, som gjør at du kan sende beskjeder direkte til enheten uten ventetid. Den beste analogien til dette er SMS, men uten mange av de begrensningene som ligger i dette populære meldingsformatet.

Neste år kommer nye modeller med innebygd mobiltelefon fra flere leverandører . En mobiltelefon med en så stor skjerm gir helt nye muligheter til å administrere samtaler, og det vil de nye enhetene utnytte. Her vil også SMS fungere på samme måte som en hvilken som helst annen e-post.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.