– Utfordrer den digitale økonomien

– Utfordrer den digitale økonomien
Ta tak: Friprogdirektør Heidi Austlid mener dommen mot Pirate Bay gir en signal om at samfunnet må finne en praktisk måte å håndtere beskyttet digitalt innhold på. Bilde: Espen Zachariassen

– Dommen utfordrer oss i hvordan vi skal skape en økonomisk innholdsteknologi. Teknologien som er brukt i Pirate Bay er ikke ulovlig, men man kan stille spørsmål ved hva den er brukt til, sier direktør Heidi Austlid i Friprogsenteret.

Hun leder konferansen Go Open torsdag og fredag denne uken, der dagsorden er tilgang på fri programvare.

– Det er ikke greit at filmmakeres og musikeres mulighet til å tjene penger blir redusert. Men dommen viser at i er nødt til å ta tak i hvordan vi skal håndtere den digitale økonomien, mener Austlid.

Medvirkning

Amerikaneren Bruce Perens er veteran på åpen teknologi, men oppfatter Pirate Bay som kriminelle.

– Jeg ser begge sider av saken, siden jeg er open source-tilhenger samtidig som jeg har fortid i filmselskapet Pixar. Jeg er tilhenger av at de bruker åpen teknologi, men her har Pirate Bay brukt dette til å hjelpe andre til tyveri, mener han.

– Dommen viser at hvis du ikke skader andre, så vil du ikke bli skadet selv, sier Perens.

Tyveri

Hos analyseselskapet Gartner mener seniorkonsulent Peter Hidas at Pirate Bay-ledelsen er dømt for tyveri.

– Prinsipielt mener jeg at de driver med tyveri. Jeg vet ikke om dommen i seg selv er korrekt, men kunstnere skal få betalt for det de produserer. Dette er en selvødeleggende affære – hvem vil betale for kvalitet når man kan få det gratis? Hvis fildeing fortsetter på samme vis, vil det ødelegge det økonomiske grunnlaget for kunstnerisk produksjon, sier Hidas til Teknisk Ukeblad.

Les mer om: