FORUM

Utflagging bekymrer

9. sep. 2005 - 14:18

Vi er bekymret fordi Norge står i fare for å miste kompetansemedarbeidere med lang erfaring innenfor sine felt. Etterfyllingen av nye ingeniørstudenter den siste tiden har vært dårlig, selv om det har vært en viss bedring i det siste.

Dette vil være skadelig for bedriften Norge på sikt. Det er et faktum at deler av norsk verkstedindustri har problemer med å konkurrere internasjonalt. Det er således et økende behov for å iverksette tiltak for økt konkurransekraft. I denne sammenheng er ett av mange tiltak å ta i bruk moderne IKT for effektiv informasjonsformidling i daglig drift og sikker gjennomføring av prosjekt eller oppdrag for kunder.

Vi og våre samarbeidspartnere som har leveranser offshore, har utviklet et system som gjør at ingeniørene i større grad kan følge det enkelte prosjekts framdrift og feilrater hjemmefra. De ingeniørene som har utviklet dette, har hatt som grunnfilosofi at dette skulle være med på å styrke ingeniørbedriftenes konkurransekraft.

Slike system og nye måter å tenke på vil selvsagt være til hjelp, men poenget er at vi vil alltid være avhengig av kompetansen til medarbeiderne. Skal norsk næringsliv være konkurransedyktig, må det satses på kompetansemedarbeidere. Det har jo utallige politiske festtaler slått fast.

Slik globaliseringen foregår i dag, vil det alltid komme nye konkurrenter fra andre markeder. Iran, for eksempel, satser stort på kraftutbygging, infrastruktur og oppbygging av annen industri. Der koster en sveiser ca. 1500 kroner pr. måned.

Noen store selskaper produserer i lavkostland med gammel teknologi eller de tør ikke sette merkenavnet på disse produktene fordi et produkt med dårligere kvalitet kan skade merkevaren. Noen bedrifter som ikke har lykkes i utflaggingen, har sett at feilrater og kontrollkostnadene har økt dramatisk. Hele eller deler av produksjonen har blitt flyttet tilbake og man har blitt en lærdom rikere (og noen kroner fattigere).

Alt er altså ikke helsvart, fordi mange bedrifter ser på den kompetansen som det norske ingeniørkorpset har, som en strategisk konkurransefordel. Her som på andre felt vil nye måter å tenke på, bygd på den kompetansen som finnes fra før, være en viktig ingrediens for å lykkes. Målet på sikt må jo være at ingeniørkorpset i Norge skal bli oppfattet som en konkurransefordel.

Odd Sigurd Sagdal

salgsingeniør Unitek

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.