VANNKRAFT

Utenlandske eiere tok med seg over 96 milliarder i utbytte fra norske bedrifter

Enorm økning fra kraftleverandører.

Kraftleverandører var blant selskapene som hadde størst økning i utbytteutbetalinger i fjor. Illustrasjonsfoto fra Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen.
Kraftleverandører var blant selskapene som hadde størst økning i utbytteutbetalinger i fjor. Illustrasjonsfoto fra Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
27. juni 2018 - 12:19
 

Aldri før har eiere i norske bedrifter hentet ut større utbytte enn i fjor. Hver fjerde utbyttekrone – totalt over 96 milliarder – ble tatt ut av landet.

Til sammen betalte bedriftene ut 414 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer i fjor. Det er det høyeste beløpet som noen gang er utbetalt siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre aksjestatistikk i 2004. Økningen er på hele 18,6 prosent fra 2016.

Tallene viser dessuten at en betydelig andel av utbytteutbetalingene – over 96 milliarder kroner – ble tatt med ut av Norge av utenlandske eiere. Også dette er det høyeste beløpet i sin kategori – 17 milliarder kroner mer enn i 2016 – siden aksjestatistikken ble etablert.

Mens 36 prosent av de norske eierne fikk utbetalt utbytte i fjor, var andelen utbyttemottakere høyere – 44 prosent – blant utenlandske eiere. Mer enn dobbelt så mange menn som kvinner investerer i aksjeselskaper – menn hentet ut 4,5 ganger mer i utbytte enn kvinnelige aksjonærer.

Selskaper som driver med bergverksdrift og utvinning sto for den største andelen av utbetalt utbytte, med 74,7 milliarder kroner.

Selskaper innen elektrisitet-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning hadde den største økningen i utbetalt utbytte. De betalte ut 19,2 milliarder kroner mer i fjor enn i 2016, noe som tilsvarer en økning på 187 prosent.

Av de totale utbytteutbetalingene til utlandet gikk hele 17 av 20 kroner til aksjonærer i europeiske land. Nederland og Sverige mottok mest med henholdsvis 24,9 og 19,7 milliarder kroner. Begge land opplevde betydelig økning, mens utbetalingene til Storbritannia og Tyskland gikk ned i forhold til 2016.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.