ONS

-Uten russerne er vi ille ute

STAVANGER: Verden er avhengig av Russlands enorme ressurser.– I 2018 trenger verden ny produksjon på 47 millioner fat olje per dag, tilsvarende 17 ganger Norges produksjon. Gassproduksjonen må suppleres med 1,3 billioner standard kubikkmeter per år, noe som tilsvarer to ganger Russlands gassproduksjon. Dette vil vi aldri klare uten Russland.

Les alt om ONS - se videoer: ONS 2008

Farlig fiendskap

Lambert mener den fiendtlige retorikken fra vesten kan stanse russiske investeringer.

– Gazprom og Rosneft vil ikke investere i ny produksjon uten å være sikre på at det finnes et marked. Isolering av Russland vil hindre helt nødvendige investeringer. Og resultatet blir gassmangel i Europa.

Analytikeren mener Russland opptrer helt naturlig overfor markedet.

– Selvfølgelig bruker de energi politisk. Det er jo en veldig viktig del av økonomien. Selvfølgelig vil de ha høyest mulig priser for gassen. Selvfølgelig forsvarer de markedsandelene sine. Og selvfølgelig jobber de mot rørledninger som kan redusere markedsandelene. I vestlig media presenteres dette som noe ondskapsfullt, men det er jo helt naturlig.Stagnasjon

Lambert er ikke sikker på at russiske energiselskaper klarer å vokse.

– Juryen er fremdeles ut på dette spørsmålet. Produksjonen har stagnert. Et viktig spørsmål er om de ønsker å stagnere. Hvis de gjør det, da har vi et virkelig stort problem, sier Lambert som også mener at det er viktig at Gazprom og Rosneft kommer seg inn i nye områder utenfor Russlands grenser.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.