IKT

Uten en tråd

Trådløse nett går sin seiersgang, både på kontoret og hjemme hos folk. Klondyke-stemningen hos de som trekker kabel er over. Det er mye billigere å sette opp et såkalt aksesspunkt enn å trekke ethernet-kabel til de ulike maskinene.

Nå kommer også det trådløse alternativet for å knytte bedrifter til internett. Post- og teletilsynet har åpnet 26 GHz-båndet for slike radiosamband. Det betyr ikke at det er fritt frem for alle, bare lisensierte leverandører får adgang til nettet der radiooverføringene skjer kryptert.

Må sees

Broadnet er en av de første som har fått lisens. Nå tilbyr de nettverksforbindelse til bedriftsmarkedet i de områdene der de har etablert basestasjoner. De fikk lisens i mars 2000, og allerede etter et år var nettverket ferdig bygd og klart til bruk.

Radiosignaler i dette frekvensområdet, som er over det dobbelte av det som benyttes til satellitt-TV, krever fri sikt mellom sender og mottaker. Det er ikke så vanskelig som det kan høres ut.

I Oslo dekker ni basestasjoner 90 prosent av bedriftsmarkedet og i Trondheim dekkes det aller meste av byen fra en basestasjon i toppen av Tyholttårnet.

Til sammen har selskapet 15 basestasjoner i Norge. Hver av dem har en total kapasitet på 155 Mbit/sek fordelt på fire 90 graders sektorer. Hver sektor har to antenner for sikkerhet.

Fleksibelt

Teknologien som Broadnet benytter gjør det raskt å sette opp et samband. Det dreier seg om å montere en liten parabolantenne med 26 cm i diameter. Vel inne i bygningen blir internettfor-bindelsen levert som ethernet, det betyr at det ikke trengs noen ruter for å konvertere grensesnittet.

Radioteknologien gjør det også enkelt å endre bitraten til brukerne.

- De fleste kundene våre har et symmetrisk 2 Mbit samband. Det er et tall folk er vant med fra kabelsiden, men radioteknologien har ikke de samme begrensningene. Vi kan levere mer kapasitet billigere og nesten trinnløst. Det tar oss bare noen sekunder å justere bitraten hvis kunden trenger mer kapasitet, sier markedssjef i Broadnet, Jørn Slåtten.

En del av kapasiteten kan også brukes til kommunikasjon mellom avdelingskontorer og telefoni.

Sikkerhet

- Oppetiden på selve radiosambandet er 99,995 prosent av tiden, men vi garanterer ikke mer enn 99,5 prosent. Selv om radiodelen er den viktigste biten, er den bare et av elementene i nettverket, sier sivilingeniør Iver Navestad.

Noen bedrifter er svært avhengige av nettforbindelsen. Alt som kan forstyrre den er en økonomisk trussel. På grunn av gravemaskiner og andre ting som kan kutte kabler, bruker noen av Broadnets kunder radiosambandet som alternativt sikkerhetsnett. Sjansen for at to så ulike teknologier skal feile samtidig er uhyre liten.

Broadnet eies av amerikanske Comcast Corporation som har 8,4 millioner kunder på verdensbasis. Selskapet selger både direkte til sluttkunde og via forhandlere, men på sikt skal mesteparten selges via forhandlere.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.