SAMFUNN

Uten budsjettramme

Forsvaret står foran store omstillinger etter at Stortinget har vedtatt ny struktur. – Jeg er svært lite fornøyd med at vi ikke fikk vedtatt noen faste budsjettrammer for den neste fireårsperioden. Dette betyr at det fortsatt vil være usikkert om hva som til syvende og sist ligger i Stortingets vedtak, sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Godal er fornøyd med at 90 prosent av regjeringen opprinnelige innstilling er vedtatt. I alt vesentlig er alle lokaliseringsspørsmålene gått i gjennom. Han tar det som et tegn på at Stortinget har vist ansvar, også i et valgår.

5000 omstilles

Det enkelte års statsbudsjett vil nå legge rammene for virksomheten. – Jeg er redd for at Forsvaret da kan komme dårlig ut i forhold til alle andre gode formål, mener statsråden.

Vedtaket i Stortinget innebærer betydelige kostnadsreduksjoner på driftssiden slik at det frigjøres midler til nødvendige utstyrsinvesteringer. Mer enn 5000 må omstilles til annen virksomhet.

– Jeg tror ikke dette vil gi et dårligere forsvar. Forsvarsevnen er ikke bare avhengig av antall menn tilgjengelig eller hvor mye våpen som er lagret.

Godal er glad over at Skjold-klasse MTB blir videreført. – Dette er et moderne fartøy som vi med vår store kyst behøver. Dessuten er det er store muligheter for eksport, noe som viser at vi har konstruert et skip som er i verdensklasse, understreker Godal.

Flykjøp uavklart

De nye båtene skal fases inn i marinen fra 2003. Umoe Mandal kan allerede nå forberede seg på å bygge de ny fartøyene. De vil avvike noe fra KNM Skjold ved at de får nyere og kraftigere fremdriftsturbiner i hovedmaskineriet. Dagens maskineri er leid.

Fortsatt er det uvisst om det blir nye flykjøp. Det avgjøres først neste vår.

– Når vi skal ha nye jagerfly, må vi være med fra starten av. Dersom vi sitter med hendene i fanget og bestiller utstyr like før vi har behov, tilfører det ikke norsk industri tilstrekkelig kompetanse sier Godal.

Valget vil stå mellom det amerikanske Joint Strike Fighter eller det europeiske alternativet Eurofighter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.