Uten automatisering, ingen undervannssuksess

Utviklingen innen subsea-industrien i Norge skal nå dokumenteres av oljemuseet i Stavanger. NFA skal være en samarbeidspartner og bidragsyter i dette arbeidet.

Uten automatisering, ingen undervannssuksess
Lars Annfinn Ekornsæter, administrerende direktør NFA anbefaler alle som kan til å bidra i arbeidet med å dokumentere norsk subsea-historie.

Les: Historien om undervannsteknologi dokumenteres

Verdens første subseabrønn kom i produksjon i 1961 i Mexico-gulfen, med Shell som operatør. Det første subseaprosjektet i Norge ble realisert av Elf på Frigg-feltet i 1982. Da Statoil skulle bygge ut Gullfaks, som kom i produksjon i 1986, valgte man å satse på undervannsproduksjon. Siden den gang har teknologien tatt en rekke kvantesprang, og automatisering har vært avgjørende for at norsk subsea-industri i dag er en ledende global teknologiutvikler.

Det er historisk sus over den norske subsea-industrien. Derfor ble jeg glad da jeg ble invitert til å diskutere hvordan denne historien kan bli tatt vare på.

Jeg vil anbefale alle våre kontakter i automatiseringsbransjen om å bidra med bilder, film eller gjenstander som kan benyttes i denne sammenheng. Man er også interessert i historier, dokumentasjon, tekniske data etc. som kan være med å fortelle historien om det norske undervannseventyret.