NYHETSBREV

Utdanningens verdi for fremtidig vekst

WorldSkills Norway arrangerer annet hvert år Yrkes-NM for ungdommer. I år konkurreres det i ca. 30 yrkesfag, deriblant både for lærlinger og elever i Automatiseringsfaget.

I NM for lærlinger og unge fagarbeidere i 2012 tok Simen Lia Nilsen og Olav B Vangen gull i klassen automatisering. De to stilte fra Team Kongsberg.
I NM for lærlinger og unge fagarbeidere i 2012 tok Simen Lia Nilsen og Olav B Vangen gull i klassen automatisering. De to stilte fra Team Kongsberg. Bilde: Kristian Hansen
10. des. 2014 - 07:00

NFA er opptatt av at flere velger utdannelse innen teknologi- og realfag for å sikre rekrutteringen til norsk næringsliv og industri. Derfor jobber vi som forening målbevisst for å øke interessen for automatiseringsfaget blant barn og ungdom. Årsaken er enkel: industrien og Norge som samfunn er avhengige av denne typen kompetanse – også i fremtiden.

For at Norge skal opprettholdes som et velferdssamfunn er det helt nødvendig at vi greier å utdanne dyktige fagarbeidere. Kvalifisert og kompetent arbeidskraft, ny teknologi og automatiserte løsninger er våre viktigste fortrinn i et stadig mer utfordrende og internasjonalt marked.

Les om: Bli med NFA på veien videre

Vil mangle 90 000

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge i 2035 mangle opp mot 90.000 fagarbeidere. Det blir særlig behov innen blant annet typiske automatiseringsområder som industriell produksjon og bygg/anlegg – men også innen helse- og oppvekstfag.

WorldSkills Norway er den nasjonale organisasjonen for WorldSkills International. Den norske organisasjonen ble etablert i 1990 og deltok i WorldSkills Competition (Yrkes-VM) første gang i 1991. Organisasjonen er også medlem av WorldSkills Europe. Det arrangeres NM, EM og VM i yrkesfag. EM og VM arrangeres annethvert år.

Hele Norge er representert i dette viktige norgesmesterskapet. Det har vært arrangert lokale og regionale konkurranser over hele landet fram mot NM. Under NM skal mer enn 300 av landets dyktigste ungdommer konkurrere innenfor sitt fagfelt. De beste i de ulike fagene har mulighet til å komme inn på Yrkeslandslaget og være med i VM som arrangeres i Brasil høsten 2015

Norge hevder seg i internasjonal industri. Det gjør vi også i den internasjonale yrkes-konkurransen. Det ble en sølvmedalje og to bronsemedaljer til Norge i forrige VM i 2013. 10 norske deltakere fikk dessuten «Medal of Excellence» – utmerkelse for svært godt arbeid. I EM i fjor kom Norge på andreplass når man måler gjennomsnittlig poengsum for laget totalt. Bare Tyskland kom foran.

Les om: Norgesmestere i automatisering

Utdanningsmesse

Parallelt med konkurransene vil det være en utdanningsmesse som gir informasjon om de forskjellige utdanningsveiene og yrkene. Elever i ungdomsskolen og videregående skole blir sammen med foreldre og lærere invitert til utdanningsmessen. Her kan ungdom og foreldre prate med andre ungdommer som har valgt utdanningsvei, med fagfolk fra næringslivet og lærere samt med rådgivere og elever fra skolene. Når Yrkes-NM og en egen utdanningsmesse arrangeres i Trondheim gir det en mulighet for mange til å orientere seg om fagene. Slike møteplasser bidrar til økt kunnskap, rekruttering og økt forståelse for utdanningens verdi for hele landet.

Les om: Danker ut kineserne

Viktig samarbeide

Samarbeid med utdannings- og forskningsinstitusjoner er svært viktig for NFA, både når det gjelder rekruttering og relasjonsbygging mellom utdanning og næringsliv. NFA samarbeider med alle landets høyskoler og universiteter som tilbyr undervisning innenfor automatisering. Vi tilbyr gratis medlemskap i studietiden og deler også ut stipend og priser for beste hovedprosjekt.

NFA er en stor Automatiseringsforening, med mer enn 230 bedrifter og utdanningsinstitusjoner i sin medlemsmasse. Vi ser på en slik konkurranse som svært viktig med tanke på både rekruttering til Automatiseringsfaget, og anseelsen og viktigheten av faget. NFA har derfor blitt en samarbeidspartner i Yrkes-NM. I år støtter NFA arrangementet økonomisk i tillegg til å være til stede med stand under avviklingen av mesterskapet. NFA er også sterkt engasjert i teknologiturneringen FIRST Lego League, som retter seg mot barn og unge i grunnskolealder. Konkurransen har mange likhetstrekk med yrkesmesterskapene.

NFA håper og tror at Yrkes-NM vil bidra til å få opp interessen for yrkesfag og dermed øke rekrutteringen til de næringer som bygger landet.

Les om: Det er mye å hente – med automatisering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.