ARBEIDSLIV

Utdanner til takst

28. juni 2001 - 17:39

Dagens takstingeniører møter strengere krav om formell kompetanse, kvalitetssikring og etiske standarder i sitt arbeid. Eiendomsmeglere vil dessuten ha alle opplysninger i elektronisk form, slik at de kan legges direkte ut på internett. NITO Takst møter utfordringen med et nytt etterutdanningstilbud i taksering i samarbeid med Høgskolen i Stavanger. Tilbudet er det første i sitt slag som gir vekttall.

– Det nye etterutdanningsopplegget vil forhåpentlig hindre at takstyrket bare rekrutterer slitne ingeniører og byggmestre. Kravet til for eksempel datakunnskaper gjør at vi regner med å trekke flere yngre folk til yrket, sier daglig leder i NITO Takst, Ingar Drågen.

Første kull

Første kull med 30 ingeniører, sivilingeniører og håndtverksmestre innen byggtekniske fag gikk ut i vår. I løpet av to samlinger med forelesninger og gruppearbeid i Stavanger gjennomgikk de elementer som takstbefaring, takstrapportering, lovverk, kvalitetssikring, sopp og råte. Mellom samlingene arbeider studentene via internett.

– Tidligere var det ingen særskilte krav til formell kompetanse for takstingeniører. Dette har vært uheldig for renomméet til takstbransjen, sier Ingar Drågen.

Behov for autorisasjon

Han er positiv til strengere krav, men etterlyser fortsatt en offentlig godkjenningsordning for takstfolk. – På sikt trenger vi en autorisasjonsordning. Dette vil heve statusen for yrket og få bort uønskede elementer som skader bransjen, sier Drågen.

I underkant av 400 av landets takstfolk er organisert i NITO Takst, som er en selvstendig del av Norges ingeniørorganisasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.