ARBEIDSLIV

Utdanner lydprodusenter

Finn Halvorsen
22. juli 2003 - 08:11

- Produksjon av god lyd krever folk som kan mer enn å skru på knotter. Vi ser på dette som et kunsthåndverk, sier høyskolelektor Anders Dalane, faglig ansvarlig for studiet ved HiNT.

De 20 studieplassene er unike. Det finnes ikke noe tilsvarende tilbud på høyskolenivå i Norge. Det modulbaserte studiet går på deltid og er et betalingsstudium.

- Studentene skal lære å produsere lyd for en forsamling. De skal lære hvordan lyd lages og hvordan den kan formes ved hjelp av teknologi fra mikrofon til den lyttende mottaker, forteller Dalane. Deltakerne skal kunne produsere god lyd til så vel teater som ulike typer konserter.

- Det er et enormt behov for denne kompetansen i kulturlivet, sier Dalane. - I dag finnes det ikke noen tilsvarende utdanning på høyskolenivå i Norge. Vi ønsker å ta fagfeltet alvorlig og lager et studium for å tilby formalkompetanse på høyere nivå. Hittil er det bare private institusjoner og tilgrensende musikkteknologistudier ved NTNU som tilbyr noe lignende.

Lydprodusent Svenn Frøseth er engasjert som hovedlærer. Frøseth jobber til daglig som tekniker i NRK Trøndelag og driver i tillegg sitt eget firma, Stiklestad lyd, i Verdal.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse. Undervisningen blir hovedsakelig lagt til helger. I tillegg kommer ulike prosjekter som studentene må delta i på ukedager. Studieavgiftenblir 20.000-25.000 kroner. Søknadsfristen er 1. juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.