BYGG

Utbyggerne av ulykkesblokka feilinformerte

MANGEL: Ingen rapport forelå, men alt var i orden, ifølge utbyggerne.
MANGEL: Ingen rapport forelå, men alt var i orden, ifølge utbyggerne. Bilde: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Da rasfaren på tomta skulle utredes og søknaden om rammetillatelse skulle fylles ut, krysset utbyggerne av for at sikkerheten mot ras, flom og lignende var god nok.

Rapport manglet

Det er ikke holdbart, ifølge Statens Byggtekniske Etat (BE).

– En «ja»-avkryssing kan være i orden, forutsatt at det foreligger grundige vurderinger og konklusjoner. Utbygger må kunne legge frem en rapport fra fagkyndig miljø, sier Marit Langen, avdelingsdirektør for plan- og byggesak i Statens Byggtekniske Etat (BE), til Dagens Næringsliv.

Problemet var at det ikke fantes en slik rapport.

Ingen vurdering

– Foreligger det en kvalifisert usikkerhet, må ytterligere vurderinger gjøres. Og da kan en utbygger ikke påstå i byggesøknaden at det er foreligger tilstrekkelig sikkerhet mot ras, sier Langen.

Ålesund kommune skylder på lovverket.

– Men ingen har ansvar for å kontrollere at rapportene faktisk eksisterer. Vi kan ikke leve med en slik ordning. Særlig på usikker byggegrunn er det avgjørende at kommunen kommer inn og kontrollerer utbyggers opplysninger både før og etter arbeidene. Dette bør innarbeides når plan- og bygningsloven nå skal revideres, sier Olav Aarø i Ålesund kommune til avisa.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.