BYGG

Utbyggere snor seg unna boligklager

Mona Sprenger
23. okt. 2006 - 11:05

Investorer kjøper bygårder, etablerer et aksjeselskap, og oppløser selskapet når leilighetene er solgt.

Deretter tar de ut profitten.

- Kjøperne har da ingen mulighet til å klage, dersom leilighetene har mangler, advarer underdirektør i Forbrukerrådet, Roger Helde.Gunstig skattemessig

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med flere utbyggere som bekrefter at det har blitt mer og mer vanlig å opprette et aksjeselskap med kun et formål. En årsak er de nye skattereglene.

Aksjeselskap kan selges eller avvikles uten at gevinsten skattlegges, så fremt det ikke taes ut utbytte. Dette har gjort AS til god butikk. Mange av disse boligprosjektene er skreddersydd for unge førstegangskjøpere.

De markedsføres som urbane designleiligheter i borettslag med lave innskudd, avdragsfrihet og lang nedbetalingstid.

– Det er ofte unge folk som kjøper denne type leiligheter, og de blir sittende igjen med en høy fellesgjeld og ansvaret for fellesområdene. Dermed svir det for alle når det dukker opp feil og mangler som var skjult da de kjøpte boligen, sier Helde.Sjekk referanser

Forbrukerrådet har den siste tiden fått en god del telefoner fra bekymrede boligkjøpere.

– I følge loven har kjøper fem års reklamasjonsrett, men hvor skal du klage hvis aksjeselskapet du kjøpte gjennom er avviklet i løpet av de fem årene? Det er ikke så mye du kan få gjort, sier Helde, som anbefaler boligkjøpere til å ta seg god tid.

– Sjekk referansene til selger før du kjøper.Strammere regelverk

Byggernæringens Landforening (BNL) er kjent med problemet og mener at regleverket bør strammes inn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis forbrukerne blir skadelidende, er det tydeligvis for lett å slippe unna. Da må vi få et regelverk som strammer inn, slik at det blir vanskeligere å spekulere i dette, sier adm. direktør i BNL, Sverre A. LarssenBølge av byggeskader

Det store klagerushet har ennå ikke startet, men Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) frykter en bølge av reklamasjoner i årene som kommer.

– Det er alt for stor aktivitet i forhold til kapasiteten. Faren for at det skal oppstå feil og byggeskader er stor. Vi kommer til å få en bølge av byggeskader de neste årene, tror adm. direktør i NBBL, Ralph Norberg.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.