ARBEIDSLIV

Utbrenthet kan forebygges

I mange organisasjoner får maskiner større oppmerksomhet enn menneskene som jobber der.

Kapasiteten til en maskin defineres og følges opp med service og oppjusteringer når det er nødvendig. Dersom maskinen stopper, merkes det på bunnlinja med en gang.

Etter hvert har man begynt å følge samme tankegang når det gjelder medarbeidere.

Spesielt i organisasjoner der menneskehoder er bedriftens salgsvare, blir dette ekstremt viktig. Kun bedrifter som har oppmerksomhet rundt utbrenthet og stress, vil øke produktiviteten i framtida, spår forskere. Og det gjelder ikke minst de som vil overleve som ledere i morgendagens bedrifter.

- Når folk blir utbrente, er det ikke folkene det er noe feil med, men organisasjonen. Derfor må man også være klar over hvilke symptomer som er typiske for utbrenthet og ta tak i problemet, se på arbeidssituasjonen og selve organisasjonen, sier Christina Maslach, professor i psykologi ved University of California, Berkley, USA.

Hun får æren av å være opphavskvinnen til begrepet burnout eller utbrenthet på norsk. Nylig gjestet hun Norge etter initiativ fra de nordiske ingeniørorganisasjonene for å forelese om temaet. Hun har mange gode tips til norske ingeniørmiljøer.

Se etter tegn

Typiske tegn på utbrenthet er tretthet og atypiske fysiske stressymptomer som søvnløshet og rastløshet. Dersom symptomene blir borte på ferie, er også det et kraftig varsel. Psykiske problemer for de som normalt ikke har slike problemer og økende ineffektivitet, er også ting man bør være oppmerksom på.

Utbrenthet er en respons på en kronisk stressituasjon. Resultatet for arbeidsgiver er dårlig kvalitet på arbeidet, lav moral, fraværenhet, stor turnover, helseproblemer og depresjoner. Kort sagt dårlig motiverte medarbeidere med lav inntjening.

Ifølge Maslach skyldes utbrenthet stor arbeidsmengde og dårlig kontroll over egen arbeidssituasjon. Men også fravær av tilbakemeldinger, dårlige lønns- og arbeidsbetingelser, slett arbeidsmiljø, lite rettferdighet og bedriftsverdier på tvers av personlige verdier bidrar sterkt til at medarbeidere blir utbrente.

Utbrente NITO-ingeniører

En av tre ingeniører har opplevd å være utbrent. De fleste oppgir stort arbeidspress som årsak. Det viser en undersøkelse som MMI nylig har gjennomført for NITO. To av tre spurte mener arbeidsgivere er for dårlige til å forebygge problemet. Det er sterke signaler til norske ingeniørmiljøer.

Hovedårsaken til utbrenthet er stort arbeidspress. Familiære årsaker, stri hjemmesituasjon med små barn og stort ansvar, har mindre betydning. Selv om arbeidsgiverne er for lite opptatt av problemstillinger rundt stress og utbrenthet, mener to av tre spurte at det er viktig å forebygge problemet. Kvinner, toppledere og menn mellom 40 og 49 år er mest opptatt av problemstillingen.

Når det gjelder forebyggende arbeid, er tilrettelegging av arbeidsoppgaver og riktig arbeidsmengde viktige faktorer, mener de spurte. Men også godt arbeidsmiljø, sosiale tilstelninger samt god dialog er viktig. Ingeniørene mener oppfølging fra overordnet, trygghet på arbeidsplassen og klart definerte arbeidsoppgaver er av mindre betydning i stress-sammenheng.

78 prosent av de spurte var menn, 37prosent var medarbeidere uten lederansvar, mens 32 prosent var prosjektledere. Over halvparten jobber i privat sektor. Offentlig ansatte var mest fornøyd med kunnskapen om utbrenthet hos nærmeste leder.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.