DOKTORGRADER

Utbredelse av radiobølger

Bråten har sett på utbredelse av radiobølger for mobile og stasjonære brukere av satellitt-kommunikasjonssystemer. Arbeidet har ført til utvikling av nye og forbedring av eksisterende modeller for radiobølgeutbredelse. Resultatene kan benyttes til å dimensjonere og beregne ytelsen til nye satellittkommunikasjonssystemer.

For mobile satellittsystemer har Bråten hovedsakelig arbeidet med svekking av det mottatte radiosignalet på grunn av skygging og blokkering fra for eksempel trær og hus. Deler av dette arbeidet videreføres i standardiseringsorganisasjonen International Telecommunication Union.

For stasjonære satellittsystemer har han arbeidet med svekking av radiosignalet som skyldes regn, med fokus på hvordan dempningen varierer over tid, samt statistikk over hvor lenge den varer. Resultatene kan benyttes til å beregne tjenestetilgjengelighet og kvalitet, og til risikoanalyser for tjenestelevering under vanskelige overføringsforhold.

Avhandlingen har tittelen Propagation Models for Dimensioning and Estimation of Performance and Availability of New Satellite Communication Systems . Den er utført ved Institutt for teleteknikk, NTNU, med professor Gunnar Stette som faglærer og Dr. Terje Tjelta, Telenor Forskning og utvikling, som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra Telenor Forskning og utvikling og Norges forskningsråd.

Avhandlingen er innlevert til forsvar for graden dr.ing. Disputasen vil finne sted ved NTNU, Trondheim, 2. juli kl. 13.15.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.