PROSJEKTER

Utbedring av E134-kryss fører til bygging av 1,2 kilometer veier

Oppdraget høres lite ut, men jobben blir omfattende.

Mørkelikrysset skal flyttes et par hundre meter østover (tidligere var avkjøringen omtrent der bussen på tegningen står), og rustes kraftig opp.
Mørkelikrysset skal flyttes et par hundre meter østover (tidligere var avkjøringen omtrent der bussen på tegningen står), og rustes kraftig opp. Ill: Statens vegvesen
13. nov. 2019 - 14:21

Utbedring av et eksisterende veikryss høres i utgangspunktet ikke ut som noen stor jobb. Men når Mørkelikrysset mellom E134 og kommunal vei 1004, Sørstrandsvegen, i Etne kommune i Hordaland skal utbedres, drar det med seg bygging av rundt 1,2 kilometer nye veier.

Mørkelikrysset, omtrent slik det ser ut i dag (bildet er fra 2009). <i>Foto:  Per Helge</i>
Mørkelikrysset, omtrent slik det ser ut i dag (bildet er fra 2009). Foto:  Per Helge
  • E134 skal utvides i bredden langs en strekning på 610 meter, blant annet for å gjøre det mulig å passere biler som venter på å svinge inn i krysset.
  • I og med at krysset flyttes noe fra dagens posisjon, må Sørstrandsvegen legges om, og det må bygges ny vei langs en strekning på 190 meter.
  • På hver side av krysset skal det bygges en kjørbar gang- og sykkelvei på tilsammen 140 meter.
  • I tillegg må avkjøringen med tilkomstveier til fire boliger legges om, noe som medfører bygging av 310 meter privat vei.

Tilsammen skal det altså bygges 1250 meter vei i forbindelse med oppgraderingen av krysset.

Strekningen Hafslund-Dondern er en av de mest trafikkerte innfartsårene til Sarpsborg sentrum.
Les også

Bussene skal kjøre 5 km/t fortere i rushet etter prosjekt til over 300 mill.

Lettere å frakte folk til bussen

Det skal også bygges busstopp i hver retning, og fire parkeringsplasser for biler i forbindelse med busstoppene. Parkeringsplassene blir laget blant annet for å gjøre det lettere for lokalbefolkningen å sette av personer som skysses til bussholdeplassen i forbindelse med reiser eller skolebussing. Deler av gangveien som skal bygges, går derfor fra parkeringsplassen til busholdeplassen.

I tillegg til alt dette skal det settes opp nytt veilysanlegg i kryssområdet.

Vegvesenet håper på byggestart rundt mars 2020, og ferdigstillelse omtrent ett år senere, i mars 2021.

Det vil bli avholdt en tilbudskonferanse på Odda Trafikkstasjon 21. november, og fristen for å levere inn tilbud på jobben - som lyses ut som en utførelsesentreprise med enhetspriskontrakt - er satt til 6. desember.

Pablo Castilla har restaurert 2473 glassplate-negativer. Alle bildene er tatt på Solobservatoriet på Harestua og viser hvordan solflekker og soloverflaten har endret seg gjennom 30 år.
Les også

Ildsjeler redder flere tusen historiske bilder av solflekker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.