NETTARKIV

Ut i Europa? Ikke glem Europasset

Europass består av fem deler* Standardisert CV

Finnes på 31 forskjellige språk. Fylles ut selv.* Språkpass

Utarbeidet av Europarådet. Fylles ut selv.* Vitnemålstillegg

Utstedes av universitet eller høyskole sammen med det ordinære vitnemålet.* Fagbeskrivelse

Utstedes av fylkeskommunen og dekker fagbrev, svennebrev og yrkesopplæring.* Utenlandsbevis

Dokumenterer utenlandsopphold i annet europeisk land. Arbeidssted eller studiested utsteder beviset.

Europass skal gjøre det enklere for nordmenn å få jobb eller utdanning i andre europeiske land. I tillegg vil det felles rammeverket gjøre det lettere for norske arbeidsgivere å få innsikt i kompetansen til europeiske arbeidssøkere. 7. november ble den nye ordningen lansert i Norge.

– Etter å ha fylt ut mitt eget Europass er jeg overbevist om at dette er en riktig vei å gå for å legge forholdene til rette for økt mobilitet mellom land. Folks ulike kompetanse blir verdsatt på en bedre måte, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal under lanseringen av ordningen.31 land er med

Europass består av fem ulike dokumenter. De har samme standard i alle de 31 europeiske landene som har sluttet seg til ordningen.

Europass er ment å være fleksibelt, og det skal være valgfritt for brukeren hvor mye som fylles ut. Hvert dokument skal også kunne benyttes isolert. I utarbeidelsen har det også blitt tatt hensyn til at kunnskap er mer enn den kompetansen man skaffer seg gjennom utdanning.

Styrker mobiliteten

Under lanseringen sa NHO-direktør Sigrun Vågeng at den nye ordningen er en milepæl i arbeidet for å styrke mobiliteten i det europeiske arbeids- og utdanningsmarkedet. Hun understreket også viktigheten av at nordmenn får erfaring og kunnskap fra utlandet.

Utdanningsdirektoratet har stått for utarbeidelsen av Europass i Norge. Direktoratet skal også være det nasjonale Europass-senteret.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.